zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Reuma

Inhoud

Reuma is een term die wordt gebruikt voor vele aandoeningen aan de gewrichten, spieren, pezen, slijmzakjes, botten en gewrichtskapsels. Kort gezegd is reuma een verzamelnaam voor alle aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De meeste vormen van reuma zijn als chronisch te omschrijven en daarmee dus ongeneeslijk. Wanneer je er niets aan laat doen, zullen de klachten steeds erger worden.

Met de juiste behandeling kunnen klachten afnemen en kan de betreffende aandoening dusdanig afzakken dat de pijn dragelijk wordt of in elk geval handelbaar is. Chronische pijn kent eigenlijk altijd haar goede en slechte periodes en zal soms erger zijn en soms minder erg.

Symptomen van reuma

De belangrijkste symptomen van reuma zijn pijn of stijfheid in spieren en/ of gewrichten of dikke spieren. Er kan ook roodheid en tintelingen rond gewrichten optreden. Als de reuma wordt veroorzaakt door een virus of door een infectie, dan zijn koorts, gewichtsverlies maar ook moeheid symptomen van reuma. Meestal begint reuma gelokaliseerd in het lichaam. De pijn is plaatselijk en bevindt zich op een klein deel van het lichaam.

De symptomen van reuma verspreiden zich vervolgens door het lichaam en de pijn neemt toe. Meestal vinden de symptomen van reuma symmetrisch plaats. Zo heeft iemand die last van reuma in zijn hand heeft meestal geen last van slechts één hand, maar van beide handen.

Categorieën

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën:
1. Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen. Bijna 500.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.
2. Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.
3. Wekedelenreuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Zo'n 275.000 mensen hebben een vorm van wekedelenreuma.

Behandeling

Medicijnen bij reuma
Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen of uw pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen.
Alternatieve behandeling
Misschien zoekt u ook naar alternatieve behandelingen. Sommigen merken dat zij hierbij baat hebben. Wilt u een alternatieve behandeling starten? Licht dan uw specialist hierover in.
Kuren
Kuren kunnen een goede aanvulling vormen op de behandeling die u al krijgt voor uw reuma. Na een kuur voelt u zich vaak beter.
Operaties
Soms is een operatie de enige uitweg om ernstige reumaklachten te behandelen. Dit hangt wel sterk af van uw persoonlijke situatie. Bij verschillende gewrichten zijn operaties mogelijk. Bijvoorbeeld aan schouder, elleboog, heup, knie en voet. Adviseert uw arts een operatie? Informeer dan uitgebreid naar de mogelijkheden en beperkingen van operaties.