Zomaar druppels urine verliezen tijdens inspanning, urine bij aandrang niet op kunnen houden, ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Het zijn geen prettige gespreksonderwerpen, velen schamen zich er voor en praten er niet over.
Toch heeft één op de vier vrouwen boven de 35 jaar in meer of mindere mate last van dergelijke klachten. Dat heeft soms verstrekkende gevolgen. Sociale contacten lijden eronder, uitgaan of sporten wordt een probleem, zelfrespect en zelfvertrouwen neemt af. De kwaliteit van leven wordt beïnvloed.
In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Oefentherapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid kunnen met eenvoudige middelen en adviezen de klachten verminderen of verhelpen. Daarin speelt u zelf een actieve rol.
De bekkenbodem speelt een rol bij verschillende functies. Zoals:
Bekkenbodemspieren kunnen (te) zwak of gespannen zijn, niet goed functioneren of niet op het juiste moment. Hierdoor kunnen stoornissen optreden. Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ont-spannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust, of voelen dit niet.
Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen; iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten, of met psychische factoren (zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of zware mentale belasting). Soms ook is de oorzaak niet duidelijk.
Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:
Ondervindt u hinder van dergelijke klachten? De eerste stap is een gesprek met uw huisarts. Die bepaalt samen met u welke behandeling het meest geschikt is; medicijnen, een verwijzing naar de medisch specialist of een oefentherapeutische behandeling.
Oefentherapie Cesar:
De oefentherapeut zal in overleg met u een behandelplan opstellen. Met daarin: