zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Trombosedienst >> Westerveld
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Geen zorgaanbieders gevonden
Trombosedienst informatie

Inhoud

Op het moment dat iemand antistollingsmiddelen zoals coumarinederivaten (vitamine K-antagonisten of VKA) gaat gebruiken moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd op de mate van stolling (de INR-waarde). Daarvoor gaan ca. 400.000 trombose patiënten iedere twee weken bloedprikken bij de prikpost van de trombosedienst. Een klein deel van de mensen controleert de INR-waarde zelfstandig thuis.

Coumarinederivaten
Coumarinederivaten zijn geneesmiddelen die de natuurlijke stollingsneiging van het bloed verminderen. Zij worden gebruikt bij de behandeling van trombose en het voorkomen daarvan. De medicijnen worden onder andere voorgeschreven wanneer sprake is van een trombosebeen, longembolie, hartritmestoornissen, boezemfibrilleren of kunsthartkleppen.

Hoe werkt de prikpost van een trombosedienst?

In bijna iedere stad of dorp bevindt zich een prikpost van een trombosedienst. Wanneer hiervoor een medische noodzaak is, kunnen de medewerkers van de trombosedienst aan huis komen voor de bloedcontrole.

Eerst wordt er bloed geprikt, een INR-meting uitgevoerd. Hiermee stelt de trombosedienst door middel van een laboratoriumtest de mate van bloedstolling vast. Aan de hand van de medische gegevens van de patiënt en de laboratoriumuitslag stelt een arts van de trombosedienst vervolgens de dosering van de antistollingsmiddelen vast. Binnen 24 uur wordt de juiste dosering door de trombosedienst naar de patiënt opgestuurd (doseringskalender) . Daarnaast wordt een datum geprikt waarop de volgende controle moet plaatsvinden (doseringskalender).

Tot slot is de trombosedienst telefonisch te bereiken voor advies. Zij kunnen informatie leveren:

  • In geval van ziekte.
  • Bij gebruik van andere medicatie.
  • Bij bloedingen.
  • Voor overige problemen met betrekking tot de antistollingsbehandeling.

In het buitenland

Ook op vakantie of op reis moeten de bloedwaarden gecontroleerd worden. Indien men de INR-waarde niet zelf bepaald, zijn trombose patiënten genoodzaakt om een bezoek te brengen aan het ziekenhuis of laboratorium in het buitenland om daar de INR waarde te laten bepalen.

Op de website van het FNT zijn een aantal trombosediensten in het buitenland te vinden.

Trombose zelfzorgen

Sinds jaren kan de INR ook zelf gemeten worden. Trombose patiënten controleren zelfstandig thuis de bloedwaarde, waarbij ook zelf de dosering kan worden vastgesteld. Het aantal complicaties is beduidend minder en men voert de meting gemakkelijk zelf uit door middel van een vingerprik in plaats van de naald in de arm. Iedereen die voor een periode van zes maanden of langer bloedverdunners moet slikken en toegang heeft tot het internet, komt in aanmerking voor trombose zelfzorgen. Voordat patiënten daadwerkelijk starten met zelfmeten volgen zij een cursus. Hier leren zij alles over trombose, antistolling en het uitvoeren van de meting. De klassikale cursussen worden door meerdere trombosediensten aangeboden maar bij De Nationale Trombose Dienst kan men de cursus ook online volgen. Gedurende de zelfzorgperiode wordt de patiënt bijgestaan door een team van specialisten en is er sprake van nauw contact met de stollingsarts en doseeradviseurs.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Dr. J.L.P. Brouwer - Stollingsarts/cardioloog