zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Dietist >> Roermond
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DIETISTENPRAKTIJK SANDRA DIRCHS-AELMANS

Pastoor Cramerstraat 16/B
6102AC, ECHT
Telefoon: 0475-470333
meer info >>
11.3Km

VOEDING WEERT

Bocholterweg 6
6006TN, WEERT
Telefoon: 0495-522211
meer info >>
19.5Km

WESTREENEN DIETISTENPRAKTIJK M VAN

Schansmeesterlaan 18
6002EJ, WEERT
Telefoon: 0495-546998
meer info >>
20.4Km

DIETISTENPRAKTIJK C BONNE

Peelderpad 6
6438HK, OIRSBEEK
Telefoon: 046-4397727
meer info >>
26.2Km

HOMEOSTASE DIETISTENPRAKTIJK

Sanderboutlaan 52
6171BE, STEIN (LB)
Telefoon: 046-4260021
meer info >>
27.2Km


Dietist informatie

Een diëtist(e) is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen. Een diëtist(e) is een deskundige die op de persoon toegesneden voedingspatronen ontdekt, bestudeert en zo nodig aanpast.

Hij/zij kan door het adviseren van een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Redenen voor bezoek

Diëten kunnen als behandeling dienen bij diverse ziekten, zoals:

  • Diabetes mellitus type 1 en type 2 (suikerziekte): bij diabetes mellitus worden de koolhydraten (alle suikers) regelmatig verdeeld over de dag, daarbij wordt er een dieet beperkt in verzadigd vet aangeraden.
  • Coeliakie: Patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen (gluten is een bestanddeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Vooral bij kinderen is het dan niet makkelijk om voldoende alternatieven te vinden. Daarbij moet het dieet volwaardig blijven en de voeding aantrekkelijk.
  • Allergieën: de diëtist helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Ook hier is het van belang dat het dieet volwaardig is.
  • Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten. Voor sporters kunnen diëtisten helpen een voedingspatroon te optimaliseren naar behoefte, zodat sporters beter kunnen presteren.

Nederland

De titel "diëtist" is beschermd, en deze personen hebben allemaal een erkend diploma HBO Voeding & Diëtetiekmet een medische achtergrond. Sinds het afgelopen jaar is de diëtist direct toegankelijk. Dat wil zeggen dat u op eigen initiatief bij de diëtist terecht kunt. U kunt echter ook op verwijzing van een (huis)arts naar de diëtist, en deze zal in samenspraak met de arts en u de voeding en diëten aanpassen.

Er zijn ook mensen die een schriftelijke cursus tot gewichts-consulent gevolgd hebben en zichzelf uitgeven voor diëtist. Zij zeggen ook dieetadviezen te geven! Hiervoor zijn zij niet opgeleid.

Wilt u zeker weten of iemand diëtist is, dan kunt u zich wenden tot de volgende beroepsvereniging:
* Nederlandse Vereniging van diëtisten (NVD)

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Marijn van Meel - Diëtist