zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Ontwikkelingen

Wortelkanaalbehandeling: ultraschoon met ultrasoon!

De huidige behandeling van een ontstoken wortelkanaal is in 40% van de gevallen niet effectief. Een nieuwe veelbelovende behandeltechniek is ultrasoon spoelen. Bram Verhaagen van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente promoveert 28 september op de nieuwste inzichten in het ultrasoon reinigen van het wortelkanaal. De onderzoeksresultaten kunnen onder meer gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren.

Een behandeling aan een ontstoken wortelkanaal is voor velen geen pretje, en een tweede behandeling aan dezelfde tand of kies al helemaal niet. Toch moet ongeveer 40% van deze behandelingen opnieuw worden uitgevoerd. Met de huidige technieken worden niet alle bacteriën in het wortelkanaal gedood, wat kan leiden tot een nieuwe ontsteking. Gelukkig zijn er steeds betere behandeltechnieken beschikbaar, zoals ultrasoon spoelen. Daarbij wordt een dunne naald in het wortelkanaal geplaatst en met ultrasone frequenties de spoelvloeistof in trilling gebracht. Ultrasoon spoelen van het wortelkanaal heeft een groter reinigend effect.

Het mislukken van de traditionele wortelkanaalbehandeling blijkt onder andere te zitten in de manier van het schoonmaken van het wortelkanaal: een chlooroplossing wordt ingespoten met een injectienaald. Het oplosmiddel bereikt hiermee niet de bacteriën die in moeilijk bereikbare plekken verscholen zitten. Het schoonmaken, desinfecteren en vullen van de wortelkanalen is bovendien een uitdagend en tijdrovend karwei.

Nieuwe schoonmaakmethoden
Het ultrasone spoelen zorgt voor een betere stroming en verspreiding van de chlooroplossing en uiteindelijk voor een schoner wortelkanaal. Bram Verhaagen onderzocht hoe ultrasoon spoelen precies werkt. Hiervoor maakte hij gebruik van doorzichtige tandmodellen en van hogesnelheidsopnamen op een snelheid van 1 miljoen beelden per seconde.
Op die opnamen is te zien dat tijdens ultrasoon reinigen van het wortelkanaal veel sterkere vloeistofstromingen op de microschaal worden opgewekt. Hierdoor kan de chlooroplossing zich in korte tijd veel beter verspreiden en meer bacteriën bereiken. Bovendien nam Verhaagen tijdens het onderzoek kleine belletjes waar die door het ultrageluid sterk gingen resoneren. De plaatselijke stroming, opgewekt door ultrageluid en de belletjes, leveren een belangrijke bijdrage aan de verspreiding van de chlooroplossing.

Valorisatie komend jaar
De onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar kunnen nu ook gebruikt worden om de effectiviteit van de huidige ultrasone apparaten nog verder te verbeteren, onder andere door slim gebruik te maken van de kleine belletjes. Uiteindelijk zou een minimaal-invasieve ultrasone schoonmaakmethode, waarbij vooraf boren en vijlen in het wortelkanaal niet meer nodig is, de ideale behandelmethode zijn. De eerste ideeën hierover zijn onlangs bekroond met de Young Business Award van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente.

Onderzoek
Bram Verhaagen voerde zijn onderzoek uit in de vakgroep Physics of Fluids van het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente. Hij werd hierbij begeleid door dr. Michel Versluis en prof. dr. Detlef Lohse, beiden van de Universiteit Twente, en door dr. Luc van der Sluis en collega?s van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door Technologiestichting STW.

Bron: UT Twente

Nieuwe ontwikkelingen
CONCOR, een landelijke registratie en DNA-bank van mensen met een aangeboren hartafwijking.
CONCOR, een landelijke registratie en DNA-bank van mensen met een aangeboren hartafwijking.
De mogelijkheden voor behandeling van aangeboren hartafwijkingen zijn aanzienlijk toegenomen nadat chirurgisch ingrijpen mogelijk geworden is. Complicaties op lange termijn komen echter regelmatig voor en kunnen controle door een cardioloog voor onbepaalde tijd noodzakelijk maken. Exacte gegevens over het aantal patiënten...
Minder misselijkheid na operatie onder narcose
Minder misselijkheid na operatie onder narcose
Veel mensen zien op tegen een operatie onder algehele narcose. Niet alleen vanwege de ingreep zelf en de (na)pijn. Ook omdat je na de operatie vaak misselijk kunt zijn. Postoperatieve misselijkheid en braken (POMB) is zelfs een van de oorzaken voor later ontslag uit het ziekenhuis. Onderzoek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis...
Slimme BH helpt borstkanker te detecteren
Slimme BH helpt borstkanker te detecteren
Veel vrouwen overlijden door borstkanker, nu is er een nieuw hulpmiddel dat kan bijdragen aan de vroege opsporing van borstkanker. De nieuwe borstweefselexpanders Screening Bra biedt vrouwen continue screening met het comfort normale kleding. In meer dan drie klinische studies, werd door de beha correct 92,1 procent van de...
Geriatrische trauma-unit geopend in Rijnland Ziekenhuis
Geriatrische trauma-unit geopend in Rijnland Ziekenhuis
Eind september opende de geriatrische trauma-unit van Rijnland Ziekenhuis, locatie Leiderdorp, haar deuren. Deze unit voorziet in een uniek zorgconcept voor de regio gericht op patiënten van 70 jaar en ouder met een heup- of bovenbeenfractuur. Naast aandacht voor de breuk, is er ook oog voor alle andere zaken die van belang...