zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Kinderosteopathie >> Bleskensgraaf c.a.
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

OSTEOPATHIE GILHUIS

Wijnstraat 161/A
3311BV, DORDRECHT
Telefoon: 078-6145257
meer info >>
9.8Km

SAS OSTEOPATHIE ANNEKE VAN

Jacoba van Beierenstraat 4
4285BP, WOUDRICHEM
Telefoon: 06-53864094
meer info >>
15.8Km

PRAKTIJK VOOR OSTEOPATHIE C W M MAGAUER-HILKENS

Dr A Kuyperweg 21
4153XA, BEESD
Telefoon: 0345-683039
meer info >>
26.9Km

TENBULT MARIE-ANNE

Dodewaardlaan 6
4006EA, TIEL
Telefoon: 06-16272284
meer info >>
43.6Km

NATUURLIJK BETER PARAMEDISCH INTEGRAAL CENTRUM VOORNE

Stationsweg 15
3233CR, OOSTVOORNE
Telefoon: 0181-482288
meer info >>
47.0Km


Kinderosteopathie informatie

Inhoud

Kinderen komen met de meest uiteenlopende klachten naar de osteopaat. Kleine, schijnbaar onbelangrijke problemen bij het begin van het nieuwe leven, hebben vele jaren later verregaande consequenties voor het functioneren van het menselijk lichaam.
Een vroegtijdige osteopatische behandeling hiervoor is van groot belang.
Een niet opgelost probleem tijdens/vlak na de geboorte kan tot een escade van problemen leiden, die tot in de volwassenheid doorwerkt.

Een kind dat tevreden, ontspannen is, zonder lichamelijke mankementen, kan zich optimaal ontwikkelen, zowel lichamelijk als emotioneel, en kan het leven met al zijn uitdagingen aan! Het zelfgenezend vermogen wordt hersteld waardoor de motorische, verstandelijke en emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Voor osteopathie is geen verwijzing van een huisarts nodig. Een groot gedeelte van de behandelingskosten wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Osteopathie valt onder de aanvullende verzekering, het eigen risico is NIET van toepassing.

Kinderen kunnen om verscheidene redenen bij een osteopaat komen. Baby's en kinderen met een voorkeursligging, refluxproblematiek, schedelmisvormingen, stoelgangproblemen, keel-, neus- of oorproblemen, buikkrampen of rugklachten kunnen baat hebben bij een behandeling door de osteopaat. Tevens kan kinderosteopathie helpen bij huilbaby's en bij kinderen met concentratieproblemen (bijvoorbeeld ADHD en ADD), slaapproblemen, gedragsproblemen of leerproblemen. Ook kinderen die herstellende zijn van een operatie kunnen baat hebben bij een osteopatische behandeling.

Veel huilen, slaapproblemen, darmkrampjes en reflux bij baby?s

De schedel van een baby bestaat nog uit los bindweefsel, bijna net zo flexibel als kauwgom. De osteopaat gebruikt daarom milde handgrepen om een huilbaby te helpen
Het optreden van mechanische krachten op de schedel en het hoge nekgedeelte (bij een bevalling, maar ook bijvoorbeeld door een val waarbij het hoofd geraakt wordt) kunnen tot bewegingsverlies van de bovenste nekwervels en een afklemming van zenuwen in de schedelbasis leiden. De (inklemming) van de zenuw in de schedelbasis die onder andere de darmen aanstuurt, laat darmkrampjes, winderigheid, obstipatie en reflux ontstaan. De (inklemming) van de zenuw die de monnikskapspier verzorgt, geeft de voorkeurshouding van het hoofdje. De (inklemming) van de zenuw die de tongspier en het gevoel achter in de keel verzorgt, laat de drink- en zuigproblemen ontstaan. Tot de leeftijd van ongeveer vier jaar zullen de hersentjes van een kind verder groeien en uitrijpen. Bij een beperking van de bovenste nekwervels of de schedel wordt dit bemoeilijkt met vaak veel huilen, slaapproblemen en een reflux probleem als gevolg. Bij een gezonde baby ontwikkelt de linker en de rechter lichaamshelft zich gelijkmatig (symmetrisch). Een scheve stand van de bovenste nekwervel(s) zal ertoe leiden dat de baby zich dikwijls overstrekt of met een scheve, verdraaide nek ligt. Deze scheefheid zet zich voort over de gehele romp tot in het bekken en heupgewricht. Het vertoont vaak een complex klachtenpatroon waaraan het zich niet kan onttrekken. De baby huilt veel, heeft slaapproblemen, heeft last van reflux, drinkt gulzig en ongecontroleerd. De baby heeft moeite en pijn met aankleden en heeft last van darmkrampjes. Vaak wordt er gesproken over een huilbaby. Osteopathie biedt huilbaby?s en kinderen die niet lekker in hun vel zitten een oplossing. Een algemene check up van baby?s is aan te bevelen om slaapproblemen, reflux, darmkrampjes en dergelijke te voorkomen of te verhelpen.

Tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar zullen de hersentjes van een kind verder groeien en uitrijpen. De prikkels van de zintuigen moeten goed verwerkt worden. Bij een beperking van de beweeglijkheid van bovengenoemde structuren wordt dit bemoeilijkt.

Het bewegen van jonge baby's gebeurt reflexmatig. Naarmate het kind ouder wordt, worden deze bewegingen (motoriek) ingewikkelder. Deze bewegingsreflexen worden voor een groot deel opgewekt door nekbewegingen. Bij een gezonde baby zal de linker en de rechter lichaamshelft zich gelijkmatig ontwikkelen (symmetrisch).
Een scheve stand van de bovenste nekwervel(s) zal er toe leiden dat de zuigeling dikwijls overstrekt of met een scheve verdraaide nek ligt. Deze scheefheid zet zich voort over de gehele romp tot in het bekken en heupgewricht. Soms krijgt de baby een scheef hoofdje. Het vertoont hierdoor een slechte motorische ontwikkeling en vaak een complex klachtenpatroon. De vitale functies van zich behaaglijk voelen ontbreken, het huilt veel, slaapt slecht en het drinken is gulzig, haastig, en ongecontroleerd. Het geeft vaak terug. Het heeft moeite en pijn met aankleden (de armpjes in de mouwen, iets over het hoofd aantrekken). Vaak zijn er darmkrampjes aanwezig. Onbehagen overheerst het leven van de baby. Alles is het kindje teveel en het is overprikkelbaar. Het schrikt bij de ?normaalste? (openen van de deur, ritselen van de krant) geluiden. Zelfs de liefdevolle verzorging/aanraking kan heftige reacties oproepen in de vorm van overstrekken. Bij veel kinderen blijft dit onbehagen hun verdere leven bepalen en speelt een grote rol in de verdere ontwikkeling.

Het goedbedoelde advies:"Laat maar huilen, dat is goed voor de longen" is onjuist. Baby's huilen niet voor niets. Een baby is met milde handgrepen te helpen, want de schedel bestaat nog uit los bindweefsel, bijna zo flexibel als kauwgom.
Een check up van baby´s is aan te bevelen. Bij een Osteopaat gespecialiseerd in kinderen, is uw kind in goede handen.

Hyperactiviteit, ADD en ADHD

Deze problematiek komt niet alleen bij kinderen voor.. In zijn algemeenheid is er sprake van het niet goed kunnen concentreren en het snel afgeleid zijn. Bij de ADD-vorm is er sprake van dromerigheid en langzaam van begrip zijn, in combinatie met weinig lichaamsactiviteit of traagheid. Bij de ADHD kinderen is er een grote motorische onrust, ze zijn wiebelig en kunnen niet stilzitten. Ze zijn actiegericht en praten vaak heel veel.
Kortom deze ?kleine? mensen pakken de zaakjes niet goed aan en laten alles op zijn beloop. Vaak kunnen ze de opdrachten niet tot een goed einde brengen. Zijn ze vergeetachtig en kunnen zich niet in hun spel, of werk verdiepen. Ze handelen snel en impulsief, vaak worden de problemen niet leeftijdsgericht opgelost. Ook is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een probleem, of opdracht op een later tijdstip uit te werken.

Omdat deze problematiek vaak het hele gezin beïnvloedt wordt de persoon met psychosociale gedragstherapie en/of met medicamenten behandelt. Osteopathie kan een goed alternatief zijn!
Uw osteopaat zoekt naar de oorzaak en behandelt niet de ziekte. De oorzaak kan liggen in bewegingsverliezen van de schedelbeenderen met het heiligbeen, de bovenste nekwervels. Maar ook een vermindering van de elasticiteit van de ophangingen van de organen aan de borstkas kan een oorzaak zijn (de beweeglijkheid van de lever). De spanning van de omhulling van het ruggemerg en de hersenen: de fasciale verbindingen van het centrale zenuwstelsel zijn hierbij van groot belang. Als deze beweeglijkheid verstoord is, kan onder andere het zenuwstelsel niet goed functioneren. Door met zachte handgrepen deze weefsels te behandelen, wordt de bewegingsdrang minder, de concentratie verbeterd. Zelfs het explosieve gedrag, de woede en de agressiviteit worden duidelijk verminderd.

KISS syndroom

Het KISS syndroom is een blokkeringsyndroom van het hoge nekwervel- en schedelbasisgebied. Het Duitse woord KISS is een afkorting van Kopf Induzierte Symmetrie Störungen. Bij het KISS syndroom kunnen er stoornissen in de symmetrische ontwikkeling ontstaan. Bij een gezonde baby zal de linker en de rechter lichaamshelft zich gelijkmatig ontwikkelen (symmetrisch). Bij het KISS syndroom is dat niet het geval. Een scheve stand van de bovenste nekwervel(s) zal ertoe leiden dat de baby zich dikwijls overstrekt of met een scheve, verdraaide nek ligt. Deze scheefheid die kenmerkend is voor het KISS syndroom zet zich voort over de gehele romp tot in het bekken en heupgewricht. Bij het KISS syndroom krijgt de baby vaak een scheef hoofdje. Andere symptomen die bij het KISS syndroom horen zijn: een slechte motorische ontwikkeling, veel huilen, slecht slapen, gulzig drinken, voeding teruggeven, pijn met aankleden en darmkrampjes. Het gevoel van onbehagen dat het gevolg is van het KISS syndroom overheerst het leven van de baby. Osteopathie biedt de uitkomst bij het KISS syndroom.

De kinderosteopaat is opgeleid en getraind om bewegingsverstoringen van nek, hoofd, rug en bekken bij kinderen te behandelen. Bij de osteopathie behandeling van het KISS syndroom besteedt de osteopaat veel aandacht aan de schedel van het kind. De schedel van een baby heeft een bepaalde ?plasticiteit?. Een kwetsbaar deel van de schedel is de schedelbasis; dit is het stukje schedel aan de onderzijde dat als het ware aan de nek vast zit. Behalve dat dit het doorgangsgebied van het ruggenmerg is, lopen er door de schedelbasis ook belangrijke (hersen)zenuwen en bloedvaten. De osteopathie behandeling van het KISS syndroom richt zich met name op het hoofd. In de osteopathie wordt dat cranio-sacrale therapie genoemd. Het is een wezenlijk onderdeel van de osteopathie.

KIDD syndroom

De late gevolgen van het KISS syndroom wordt KIDD genoemd: Kopfgelenk Induzierte Dyspraxie und Dysgnosie. Vrij vertaald: een storing in kennis en handelen, die veroorzaakt wordt door een blokkade van het achterhoofd en de eerste nekwervel. Oorzaken van KIDD kan een onbehandeld KISS syndroom zijn of een fysiek trauma (een val uit een stoeltje of een verkeerde koprol). De KIDD symptomen kunnen het leven van het schoolkind sterk beïnvloeden. Een KIDD kind heeft moeite met het leren balanceren, fietsen en voetballen. Ook de grove en fijne motoriek worden traag aangeleerd. Ten gevolge van de slechte ruimtelijke oriëntatie zal het kind slecht horen, waardoor een slechte concentratie ontstaat. Een opdracht wordt snel vergeten en er zijn wisselende resultaten op school. De ?getallenbeleving? en het begrijpend lezen (dyscalculie, dyslexie) geven problemen. Ze zijn te langzaam, bang aangelegd, opschepperig (overcompensatie), er is sprake van faalangst, ze trekken zich terug en mijden contact met leeftijdgenootjes. In de meeste gevallen kan het KIDD syndroom voorkomen worden door op tijd het KISS syndroom te behandelen. De osteopaat biedt hierbij uitkomst.

Nachtelijk bedplassen

We spreken hierover als het voorkomt bij kinderen ouder dan 5 jaar, en als meer dan 2 keer per maand het bed nat is.
De oorzaak kan een onrijp centraal zenuwstelsel zijn. Slaapstoornissen, waardoor de prikkel om wakker te worden geremd wordt, een te weinige hormoonproductie, waardoor er te veel water in de nieren en blaas komt, maar ook erfelijkheid kan een rol spelen. Ook obstipatieklachten hebben hun weerslag op de blaaslediging. Vanuit osteopatisch oogpunt is de spanning rondom het bekken van belang. De elasticiteit van de blaas met de omringende botachtige structuren moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Het buikvlies, de dunne darm, de endeldarm en de bekkenbodemspieren geven een reactie op de blaas en bekkenbodem. Een bewegingsbeperking hiervan in combinatie met angst en stress kan een onlogische samentrekking van de blaaskringspier veroorzaken.
De ophanging, de banden van de blaas naar het schaambeen en de navel kunnen in hun beweeglijkheid beperkt zijn. Zelfs een probleem in de enkel kan een blaasprobleem veroorzaken. Via het onderbeen, de hamstringspier (achterkant bovenbeen), de banden vanuit het zit-en heiligbeen, kan er een overprikkeling van een spier in de buik ontstaan. Over deze spier bewegen de nieren bij iedere ademhaling 7 cm omhoog, en ook weer omlaag. De beweeglijkheid van de nier staat op het spel tengevolge van een enkelprobleem! Ook de samenhang met het centrale zenuwstelsel is osteopathisch van belang.

Oorpijn, keelpijn en verkoudheid

Oorpijn, keelpijn en verkoudheid gaan vaak hand in hand. Als uw kind regelmatig last heeft van oorpijn, keelpijn en een verkoudheid denkt u waarschijnlijk niet direct aan osteopathie, maar osteopathie kan bij deze kwalen vaak een uitstekende oplossing bieden.

Problemen met de neus-, keel-, oor- en bijholtes

De holtes van het hoofd staan met elkaar in verbinding. Verkoudheid, oorpijn, keelpijn en gevoelige bijholtes steken meestal de kop op in de wintermaanden. Een goed werkende buis van Eustachius (de verbinding van het binnenoor naar de keel) is van belang bij het voorkomen van een verkoudheid, oorpijn en keelpijn. Als deze buis verstopt zit, zal er een onderdruk in het binnenoor ontstaan. Het trommelvlies wordt naar binnen gezogen. Geluid klinkt hierdoor zachter; u hoort minder goed. Ook kan oorpijn optreden. Door bijvoorbeeld een (neus) verkoudheid of bij keelpijn kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Met osteopathie kan de beweeglijkheid van de onderlinge schedelbotten worden hersteld, waardoor onder andere de afvloeiing van het al dan niet ontstoken slijm vanuit de schedelholtes wordt verbeterd. Het kind loopt minder snel een verkoudheid op en heeft minder last van oorpijn of keelpijn.

Pijn in het hoofd, nek en kaak

Met name de bovenkaak kan slecht omgaan met de veranderingen die er plaatsvinden ten gevolge van een beugel. Hoofdpijn achter de ogen of vanuit de nek kan ontstaan. Het focussen op het bord (veraf) en het schrift (dichtbij) kost heel veel inspanning van de oog-, en hoge nekspiertjes voor de kinderen. Als het dan al wankele evenwicht door een beugel verstoord wordt, kan er pijn ontstaan. Ook de ?op afstand gelegen? plaatsen zoals het sleutelbeen, het strottenhoofd of het schouderblad kunnen klachten geven. Door deze structuren met zachte handgrepen te behandelen wordt de elasticiteit verbeterd, de doorbloeding en de bezenuwing wordt gestimuleerd. Het evenwicht wordt weer hersteld.

Astma

Osteopathie kan in de behandeling van astma een belangrijke ondersteunende rol spelen. Het totale kind met al zijn fysieke, emotionele en mentale aspecten, maar ook de beweeglijkheid van de spieren en skeletdelen rond de borstkas, de afvoer van het weefselvocht uit de longen, de balans van het autonome zenuwstelsel en zijn bij ons van belang. Met name de ronding van de rug ter hoogte van de schouderbladen, de borst en halsspieren zijn bij deze kinderen vaak pijnlijk. Als de beweeglijkheid van de ribben met het borstbeen en het ruggengraat beperkt is, geeft dit een vermindering van de hoeveelheid lucht bij de inademing. Het middenrif (de ademhalingsspier tussen de boven en onderbuik) en de ophangingen van de longen aan de nek dienen elastisch te zijn. Vaak is er op deze structuren een te grote spanning, het lichaam gedraagt zich alsof alles in een uitademhalingsstand gefixeerd is. Door deze structuren met zachte handgrepen te behandelen wordt de elasticiteit verbeterd, de doorbloeding en de bezenuwing wordt gestimuleerd. Het foute evenwicht, wordt weer hersteld.

Voor osteopathie is geen verwijzing van een huisarts nodig. Een groot gedeelte van de behandelingskosten wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Osteopathie valt onder de aanvullende verzekering, het eigen risico is NIET op van toepassing.

Opleiding tot osteopaat bij kinderen

Een osteopaat gespecialiseerd in kinderen heeft na de osteopathie-opleiding een post graduate 2-jarige cursus Kinderosteopathie met Certificaat of Diploma geabsolveerd.
Op dit moment zijn de osteopaten met kinderenspecialisatie nog niet in een register opgenomen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: Annalies van Eldijk - Osteopaat en kinderosteopaat
 
Kinderosteopathie op de kaart
Kinderosteopathie in de regio
Osteopaat specialismen
Google leads