zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Reuma >> Boschoord
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

FYSIOTHERAPIE & LYMFDRAINAGE HET NIEUWE PLAN

Kornelis Joustrastraat 2
8426LG, APPELSCHA
Telefoon: 0516-430340
meer info >>
10.3Km

GROTENBOER FYSIO- EN MANUELE THERAPIE J P (GEZONDHEIDSCENTR)

Brink 1/105
8431LD, OOSTERWOLDE (FR)
Telefoon: 0516-512202
meer info >>
11.1Km

KINDERFYSIOTHERAPIE EN LOGOPEDIE DWINGELOO

Entingheweg 18/B
7991CC, DWINGELOO
Telefoon: 0521-590060
meer info >>
11.2Km

JUBBEGA FYSIO-MANUELE THERAPIE

Krabber 30
8411TG, JUBBEGA
Telefoon: 0516-462517
meer info >>
13.4Km

HOGEWAL FYSIO- EN MANUELE THERAPIE

Hogewal 2
8331WG, STEENWIJK
Telefoon: 0521-512002
meer info >>
15.1Km


Reuma informatie

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten. Dit resulteert o.a. in pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in o.a. de ledematen zoals voeten en handen. Geschat wordt dat deze aandoeningen bij ongeveer 15% van de bevolking eens in het leven voorkomt, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De reuma kan zich in elk levensjaar openbaren, maar vaker bij volwassenen dan bij kinderen.

Reuma kan in drie categorieën ingedeeld worden:

  • Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten. Reumatoide arthritis, Bechterew, sclerodermie en ziekte van Sjogren zijn hier bekende voorbeelden van.
  • Arthrose: de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Hierbij worden de kraakbeenoppervlakken van de gewrichten aangetast.
  • Wekedelenreuma: Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel van de gewrichten.

De fysiotherapeutische behandeling

Jarenlang kregen patiënten met reuma het advies om rustig aan te doen. Uit angst voor extra schade aan de gewrichten en een toename van de ontstekingsactiviteit werd langdurige intensieve oefentherapie ontraden. Door de komst van nieuwe medicijnen is er in de behandeling van reuma veel veranderd. Juist in combinatie met oefentherapie zijn er goede resultaten. Door regelmatig te bewegen en oefeningen te doen worden gewrichten soepel gehouden, spieren sterker gemaakt en kan de conditie worden verbeterd. Zo kunnen beperkingen als gevolg van een reumatische aandoening voorkomen of zoveel mogelijk worden verminderd.

Na een eerste intakegesprek wordt door de fysiotherapeut samen met de patiënt een behandelschema opgesteld op basis van wensen en mogelijkheden. Reumapatiënten worden deskundig begeleid in het verbeteren van spierkracht, lenigheid, evenwicht, conditie en handelingen en vaardigheden uit het dagelijks leven.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: W. Randsdorp - Fysiotherapeut gespecialiseerd in reuma