zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Oncologiefysiotherapie >> Anloo
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

FYSIOTHERAPIE PARAMEDICS ROLDE

Stationsstraat 16
9451AJ, ROLDE
Telefoon: 0592-242077
meer info >>
6.5Km

SPORTCENTRUM VALKENSTIJN

Bremstraat 21
9404GA, ASSEN
Telefoon: 0592-311161
meer info >>
6.5Km

AFP FYSIOTHERAPIE MANUELE THERAPIE

Zuidersingel 18
9401KB, ASSEN
Telefoon: 0592-316920
meer info >>
7.4Km

FYSIOTHERAPIE-MANUELETHERAPIE ACTIEVE REVALIDATIE SKS

Thorbeckelaan 201
9402DA, ASSEN
Telefoon: 0592-343910
meer info >>
8.5Km

FYSIOTHERAPIE VD KNAAP & POSTMUS

Thorbeckelaan 201
9402DA, ASSEN
Telefoon: 0592-354151
meer info >>
8.5Km


Oncologiefysiotherapie informatie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de totale problematiek rondom het bewegend functioneren van de kankerpatiënt.

De oncologiefysiotherapeut heeft door een 2 jarige post-HBO opleiding kennis en vaardigheden opgedaan die de nodig is bij deze (complexe) oncologische problematiek. Hierdoor kan de oncologiefysiotherapeut goed inschatten of een patiënt in aanmerking komt voor oncologiefysiotherapie. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut kan ingezet worden in alle fasen van de ziekte. In de curatieve fase kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het beperken van conditieverlies en verminderen van spanningsklachten en bewegingsbeperkingen. In de herstelfase kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven zowel bij dagelijkse activiteiten, arbeid en sport. Hierbij kunt u denken aan een trainingsprogramma.

Na een succesvolle medische behandeling kunnen kankerpatiënten soms blijvende gevolgen ervan ondervinden; b.v. vermoeidheid, lymfoedeem en bewegingsproblemen. Ook indien de ziekte niet ( volledig) genezen kan worden maar wel onder controle is kan de oncologiefysiotherapeut voorkomende klachten behandelen en de patiënt coachen.

Als genezing niet meer mogelijk is spreekt men van de palliatieve fase. Deze fase kan weken tot jaren duren. Hierbij staat de kwaliteit van leven centraal waarbij de oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

In de terminale fase, waarbij het levenseinde nadert kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het zoeken naar comfort van de patiënt: u kunt hierbij denken aan ademhalings-, ontspanningsoefeningen.

U kunt doorverwezen worden door uw huisarts, medisch specialist of mammacareverpleegkundige. U kunt, indien u in behandeling bij een andere fysiotherapeut, met een gerichte vraagstelling voor een éénmalig consult naar een oncologiefysiotherapeut verwezen worden.

Indicaties voor oncologie fysiotherapie: (na eventuele chirurgie, radio-, chemo- en hormoontherapie)

  • Vermoeidheid
  • Conditieverlies
  • Spanningsklachten
  • Verstoorde lichaamsbeleving
  • Pijnlijke littekens
  • Functiestoornissen zoals krachtsverlies en mobiliteitsstoornissen
  • Lymfoedeem

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: T. de Jong - Oncologiefysiotherapeut