zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Bekkenpijn >> Yde
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ADVIES IN BEWEGING LIENEKE VOLGER

Riouwstraat 34
9715BX, GRONINGEN
Telefoon: 050-5730407
meer info >>
12.6Km

OEFENTHERAPIE CESAR NOORDERBAD

Oosterhamrikkade 66
9714BG, GRONINGEN
Telefoon: 050-5711327
meer info >>
12.8Km

KATS (BEKKEN)FYSIOTHERAPIE V

Parkstraat 6
9401LJ, ASSEN
Telefoon: 0592-330163
meer info >>
14.3Km

GROEPSPRAKTIJK OEFENTHERAPIE CESAR

Rembrandtlaan 72/A
9601XD, HOOGEZAND
Telefoon: 0598-393891
meer info >>
16.6Km

FYSIO GROOTEGAST

De Schalck 6
9861BD, GROOTEGAST
Telefoon: 0594-612329
meer info >>
20.0Km


Bekkenpijn informatie

Inhoud

Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied. Nemen deze pijnklachten duidelijk toe tijdens en/of na bewegen dan zou er sprake kunnen zijn van bekkenpijn. Maar wat is bekkenpijn nu eigenlijk precies.

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden in het lichaam plaats. Vooral de banden rond het bekken kunnen soms door deze verweking niet meer voldoende steun geven aan de bekkengewrichten en raken overbelast.

In sommige gevallen kan deze overbelasting leiden tot pijnklachten en problemen bij het bewegen in het dagelijks leven. We spreken dan van bekkenpijn. Deze (pijn)klachten bevinden zich meestal in het gebied van schaambeen, liezen, heupen, billen en onderrug. Daarnaast kan men last hebben van extra vermoeidheid door pijn. De plaats en de ernst van de klachten kunnen per persoon en per zwangerschap verschillen.

Klachten

Bekkenpijn is vooral merkbaar tijdens en na dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals:

  • lang in dezelfde houding zitten, staan en/of liggen
  • (trap)lopen
  • omdraaien in bed
  • op één been staan (bijvoorbeeld afstappen van de fiets of broek aantrekken)
  • vrijen
  • bukken/tillen
  • autorijden
  • fietsen

De pijn en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid kunnen gevolgen hebben voor het deelnemen aan gezinsleven, werk, sociaal leven en sport. Veel vrouwen met bekkenpijn merken dat zij zich in het dagelijks leven minder vanzelfsprekend kunnen bewegen. Onbewust wennen zij zich een verkeerde houding aan om het bekken te ontzien, maar vaak blijkt dit juist averechts te werken en nemen de klachten hierdoor alleen maar toe. Een oefentherapeut kan helpen om een voor het lichaam zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor het bekken minder wordt overbelast.

Wanneer heeft U therapie nodig

Wanneer je merkt dat je geen controle meer hebt over je lichaam, wanneer de pijn je hindert bij het doen van je dagelijkse activiteiten, is het verstandig dat je een therapeut zoekt, gespecialiseerd in bekkenpijn, die je helpt je klachten en bekken onder controle te krijgen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: T. Kruijer - Cesar-oefentherapeute