zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Kinderoefentherapie >> Anderen
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

KATS (BEKKEN)FYSIOTHERAPIE V

Parkstraat 6
9401LJ, ASSEN
Telefoon: 0592-330163
meer info >>
7.1Km

ELBE CESAR/MENSENDIECK

Elbe 3
7908HB, HOOGEVEEN
Telefoon: 0528-225572
meer info >>
26.5Km

GROEPSPRAKTIJK OEFENTHERAPIE CESAR

Rembrandtlaan 72/A
9601XD, HOOGEZAND
Telefoon: 0598-393891
meer info >>
27.7Km


Kinderoefentherapie informatie

De meeste kinderen bewegen van nature veel en graag. Ze grijpen, kruipen, bouwen, hollen, schreeuwen, klimmen, voetballen en fietsen. Bewegen is van alle leeftijden, en behalve leuk en gezond vooral ook heel nuttig. Spelenderwijs oefenen kinderen hun spieren, zintuigen en motoriek. Ongemerkt leren ze zo de vaardigheden die ze de rest van hun leven nodig hebben.

Maar er zijn ook kinderen bij wie niet alles 'vanzelf' gaat. Denkt u als ouder bijvoorbeeld wel eens:

 • 'Mijn baby is wel erg onrustig'
 • 'Hij moet toch al wel gaan lopen?'
 • 'Waarom zie ik andere baby's nooit billenschuiven?'


Of, als uw kind wat ouder is:

 • 'Wat struikelt en valt ze toch vaak'
 • 'Verbeeld ik het me nou, of heeft ze echt moeite met schrijven?'
 • 'Het is toch niet normaal dat hij zich zo slecht kan concentreren en steeds maar hoofdpijn heeft?'
 • 'Wat onhandig is ze toch, ze durft ook zo weinig!'


Net als u maken veel ouders zich wel eens zorgen om hun kind. Soms op basis van eigen observaties, soms na signalen van anderen, bijvoorbeeld de leerkracht op school. Hoe weet u of uw zorgen terecht zijn?

Motorische ontwikkeling

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Meestal gaat dat goed, maar soms loopt een kind een achterstand op in zijn motorische ontwikkeling. Omdat er bijvoorbeeld iets mis is met een van de zintuigen, het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat. Een kind met een motorische ontwikkelingsachterstand heeft extra zorg en aandacht nodig. Het moet harder zijn best doen en meer dan gemiddeld oefenen om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen.

Is dat ook met uw kind het geval? Dan kunnen u en uw kind baat hebben bij behandeling door de kinderoefentherapeut. De kinderoefentherapeut is gespecialiseerd in de (senso)motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar, en kan u precies vertellen wat uw kind nodig heeft.

De kinderoefentherapie is een onderdeel van de oefentherapie Cesar en Mensendieck. Deze therapieën zijn erop gericht om een zo goed mogelijke houding en beweging bij mensen aan te leren. Er wordt vooral gewerkt met de dagelijkse bewegingen die een mens maakt en bij kinderen staat dan vooral het spel op de voorgrond. Klimmen, springen of bal gooien zijn belangrijke vaardigheden voor kinderen om aan te leren evenals knippen, knutselen en schrijven.

Hoe gaat de kinderoefentherapeut te werk

Wanneer er een vermoeden is van motorische problemen, wordt er een motorisch onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek krijgt de therapeut inzicht in de het motorisch functioneren van het kind. Spelenderwijs wordt er onderzoek gedaan naar alle onderdelen van de motoriek zoals:

 • evenwicht
 • grove en fijne motoriek
 • oog-handcoördinatie
 • ruimtelijke oriëntatie en lichaamsbesef
 • schrijfvaardigheden
 • houding en beweging.


De resultaten komen in een verslag en wordt er een behandeldoel en plan opgesteld. De ouders worden bij het hele traject nauw betrokken. Het resultaat is dat kinderen door middel van positieve bewegingservaringen die hij of zij opdoet, lekkerder in zijn vel zit, vrijer beweegt en meer zelfvertrouwen krijgt.