zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) >> Bunne
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

SANDERS J B H

Koelandsdrift 10
9755PN, ONNEN
Telefoon: 06-12202915
meer info >>
8.6Km

ACUPUNCTUM ACUPUNCTUUR ERICA BERNARDUS

Queridolaan 32
9721SX, GRONINGEN
Telefoon: 050-3138123
meer info >>
8.7Km

VEEN S VD

Gravenmaat 17
9302GA, RODEN
Telefoon: 050-5014666
meer info >>
9.2Km

FLORIS ARTS ACUPUNCTURIST W W

Hagepreekkamp 2
9722LM, GRONINGEN
Telefoon: 050-5272424
meer info >>
9.5Km

ACUPUNCTUUR H VD HAVE

Coendersweg 75
9722GD, GRONINGEN
Telefoon: 050-5276773
meer info >>
9.7Km


Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) informatie

De traditionele Chinese geneeskunde heeft een erg lange geschiedenis. Op primitieve wijze was er al sprake van medische gebruiken in vroegere tijden, want de strijd tegen ziekten begon toen de Chinese voorvaderen probeerden te overleven in de barre omgeving. Bij het zoeken naar voedsel ontdekten zij dat sommige planten eetbaar waren en dat andere op een zekere manier verlichting brachten bij bepaalde ziekten. Op deze wijze ontstond de eerste ervaring met medische substanties. Zo ook ontdekten mensen in het Stenen en Bronzen tijdperk dat bepaalde stenen of bronzen instrumenten gebruikt konden worden in de behandeling van ziekte. Bijvoorbeeld de 'Bian-stenen', een type steen met een scherpe vorm, die gezien kunnen worden als de voorlopers van de acupunctuurnaalden. Met het gebruik van vuur ontstond de mogelijkheid om met vuur niet alleen eten te koken en zich te beschermen tegen de kou, maar ook ontdekte men dat vuur een gunstige werking had bij de behandeling van een aantal ziekten. Dit is de oorsprong van de moxa-therapie. Uit deze tijd dateert ook de toepassing van kruiden voor uitwendig gebruik, aangezien men bij letsel en verwondingen bladeren of delen van planten op de wond legde.

Tweeduizend jaar geleden al ontstond de tekst over geneeskunde 'Yellow Emperor's Inner Classic'. Hierin werden vroegere medische ervaringen samengevat. Gebaseerd op de filosofie van die tijd gaf dit werk inzicht in fysiologie, pathologie, diagnose en preventie. Bovendien vermeldde dit boek de lengte en mogelijkheden van het menselijk skelet, het bestaan van bloed en bloedvaten, het concept van de bloedcirculatie en de afmetingen van de interne organen.

Gedurende de laatste decennia is deze duizenden jaren oude traditionele Chinese geneeskunde uitgebreid bestudeerd en is volgens experts in en buiten China effectief en veilig gebleken. Bovendien heeft het als voordeel dat het de bijwerkingen van chemische medicijnen uit de moderne reguliere geneeskunde vermindert.

Yin en Yang

De theorie van Yin en Yang, gebaseerd op filosofie uit het klassieke China, is een van de meest fundamentele theorieën van de Chinese geneeskunde. Volgens deze theorie is de tegenstelling Yin en Yang een fundamentele natuurwet. Alles komt voort uit, wordt ontwikkeld, gemotiveerd en veranderd door de kracht van Yin Qi en Yang Qi. In het universum bestaan verschillende relaties tussen Yin en Yang, zoals tegenstelling, ondersteuning, aanval, onderlinge afhankelijkheid en transformatie. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze oerkrachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Tot de categorie Yang behoren in het algemeen die verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend, warmte en actief zijn of betrekking hebben op functionele kwaliteit. Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker, koude of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin. Zo kan men bijvoorbeeld ook de functie van een spier onderverdelen in de spiermassa zelf (materie-Yin) en de spierkracht/het samentrekken van (activiteit-Yang).

In de Traditionele Chinese geneeskunde worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het vlak van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie en behandeling.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: R. Coumans - Acupuncturist en Homeopaat