zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Hulpverlening na abortus >> Eursinge
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Geen zorgaanbieders gevonden
Hulpverlening na abortus informatie

Inhoud

Je kunt na een abortus verschillende klachten en problemen hebben. Dat kan tijdelijk zijn of langdurig. Gaan ze vanzelf weer over of heb je hulp nodig om te leren omgaan met je reacties?

Gevoelens en gedachten

Wanneer je last hebt naar aanleiding van je besluit voor een abortus kun je worstelen met uiteenlopende gevoelens. Die gevoelens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Het is mogelijk dat je in eerste instantie een opgelucht gevoel hebt. De tijd van wikken en wegen is voorbij en je probeert de draad van je leven weer op te pakken. Als dat niet goed lukt, kan het zijn dat je er toch meer moeite mee hebt dan je dacht.

Wanneer je eerder in je leven ingrijpende gebeurtenissen hebt meegemaakt, kunnen door de abortus ook ervaringen uit het verleden worden opgeroepen. Ook kan het zo zijn dat je zelden met de abortus bezig bent tot aan het moment dat je bv. een nieuwe partner krijgt of weer zwanger wordt.

Vrouwen die in de loop van de tijd problemen krijgen met hun besluit kunnen last krijgen van:

 • Schuld of schuldgevoel
 • Gevoelens van schaamte
 • Eenzaamheid
 • Spijt
 • Het leven als leeg ervaren
 • Terugkerende herinneringen
 • Negatief zelfbeeld
 • Moeite met intimiteit en seksualiteit
 • Vermijden van situaties of personen die doen denken aan de abortus


Schuldgevoel is een emotie die ontstaat door bepaalde gevoelens, zoals twijfel, spijt of machteloosheid. Het kan betrekking hebben op de manier waarop je zwanger bent geraakt, maar ook op je keuze voor abortus. Was het wel een eigen beslissing? Heb je er wel lang genoeg over nagedacht? De abortus heeft misschien andere mensen gekwetst of teleurgesteld?

Vrouwen die zich schuldig voelen over een abortus en later in hun leven bijvoorbeeld een miskraam krijgen, kunnen de neiging krijgen dit als straf te ervaren.

Lichamelijke klachten

Een abortus is een medische ingreep. De arts die de behandeling heeft gedaan of je eigen huisarts kunnen je advies geven bij lichamelijke klachten die na de behandeling ontstaan.

Wanneer je problemen hebt met het verwerken van je ervaring kun je dat ook merken aan lichamelijke signalen, bijvoorbeeld:

 • Slecht slapen
 • Concentratieproblemen
 • Lusteloosheid
 • Hoofd- of buikpijn

Horen klachten erbij?

Kiezen voor een abortus kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wanneer je achter je besluit kunt staan en je op zorgvuldige wijze een besluit hebt genomen, is de kans groot dat je zonder professionele hulp om kunt gaan met je reacties.

Het helpt wanneer er mensen in je omgeving zijn met wie je er nog eens over kunt praten. Op deze manier is de kans groot dat je de abortus zelf een plaats kunt geven in je leven. Wanneer je echter merkt dat je klachten na een tijd niet minder worden, misschien zelfs verergeren, kan dit een reden zijn hulp te zoeken.

Professionele begeleiding

Als klachten toch niet minder worden of erg blijven schommelen, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken binnen je omgeving of bij een professional.

Een aantal organisaties en zwangerschapscentra bieden hulp aan meisjes en vrouwen die een abortus hebben ondergaan of er op een of andere manier bij betrokken zijn. (ook een partner of mensen uit de familie- of kennissenkring kunnen lijden onder het gebeurde).