zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Brommobiel >> Wijngaarden (zh)
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BROMMOBIELCENTRUM BOTH

Tiendweg West 14
2941EP, LEKKERKERK
Telefoon: 0180-661551
meer info >>
8.3Km

PONS ZWIJNDRECHT BV AUTOMOBIELBEDRIJF J W

Lindelaan 14
3331AN, ZWIJNDRECHT
Telefoon: 078-6128323
meer info >>
10.8Km

LIGIER DEALER CITO

Klaverbaan 62
2908KD, CAPELLE AAN DEN IJSSEL
Telefoon: 010-4662536
meer info >>
17.2Km

VOLLEBREGT AUTOSERVICE

Marconistraat 12
2665JE, BLEISWIJK
Telefoon: 010-5219218
meer info >>
23.2Km

DAMSTE AIXAM

Dukatenburg 94
3437AE, NIEUWEGEIN
Telefoon: 030-6004900
meer info >>
27.9Km


Brommobiel informatie

Inhoud

Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid. Tegenwoordig is hij doorgaans vierwielig. De brommobiel is rond 1975 ontstaan in Frankrijk, maar deed pas in 1995 zijn intrede in Nederland.

Een brommobiel moet niet worden verward met een gehandicaptenvoertuig of een auto.

Een nieuwe brommobiel kost 8.500 euro - tot 22.000 euro (elektrisch) en is daarmee dus duurder dan een kleine personenauto. (2013). Momenteel zijn er ook meer betaalbare budget brommobielen omdat de huidige markt daarom vraagt. Het zijn veelal brommobielen die minder luxe uitgevoerd zijn. Deze beginnen bij ca. 8.500 euro.

Een brommobiel heeft vrijwel altijd een dieselmotor met een maximaal toegestaan vermogen van 4 kilowatt. De meeste hebben een tweecilindermotor (viertakt) met een cilinderinhoud van 400 tot 523 cc, of een benzinemotor met maximaal 50 cc. Deze motoren zijn zeer zuinig met een praktijkverbruik van 1:30. Het ledig gewicht mag niet hoger zijn dan 350 kilogram. Alle brommobielen hebben een Variomatic, bekend uit de vroegere DAF-automobielen.

Brommobielen worden gebruikt door mensen die geen rijbewijs B hebben en 16 jaar of ouder zijn. Veel brommobielrijders zijn al wat ouder. Momenteel worden de wat oudere brommobielen gretig afgenomen door de jeugd. Dit omdat ze droog, comfortabel en betrouwbaar kunnen reizen. Sinds september 2005 geldt er een kentekenplicht en sinds 1 oktober 2009 een AM-rijbewijsplicht. Veel brommobielen worden te koop aangeboden als zijnde bouwjaar 2005. Dit is veelal niet juist aangezien de brommobiel sinds 2005 een kentekenplicht kent. Op het kentekenbewijs staat ook vaak dat de brommobiel in een eerder jaar gefabriceerd is. Vaak kan je aan het cijfer in het raam zien uit welk jaar de brommobiel afstamt.

Nederlandse regelgeving

Volgens de wet is de brommobiel een bromfiets. Op veel punten is de brommobiel echter gelijkgesteld aan een auto. De maximumsnelheid is beperkt tot 45 km/h, de bestuurder moet een bromfietsrijbewijs hebben en de eigenaar hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Een helm is verplicht wanneer er geen autogordels aanwezig zijn. Een brommobiel mag niet op een fietspad, autoweg, autosnelweg en wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer rijden.

Kenteken

Bij de uitgifte van kentekens wordt de brommobiel als bromfiets beschouwd. Dit is te zien aan de kentekenplaat: een miniplaatje zoals ook op een bromfiets zit. Aan de voorkant heeft een brommobiel geen nummerplaat.

Een brommobiel wordt echter gefabriceerd met ruimte voor een grote nummerplaat, zoals een auto heeft. Veel eigenaars voorzien hun brommobiel van een fantasieplaat met een leuke naam, uiteraard naast het officiële nummerplaatje.

Toepassingen

In stadsverkeer doet een brommobiel nauwelijks onder voor een auto. Binnen de bebouwde kom geldt immers toch al een snelheidsbeperking. Een brommobiel deelt de nadelen van een auto op die plek: veel eenrichtingsverkeer, parkeerproblemen. Een fiets, bromfiets of invalidenvoertuig wordt, vanwege de korte afstanden binnen de bebouwde kom, meestal praktischer gevonden.

Buiten de bebouwde kom wordt een brommobiel vaak te traag gevonden. Daarbij is het een nadeel dat veel wegen niet toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld: een autoweg met een fietspad erlangs is voor de meeste voertuigen opengesteld, maar niet voor een brommobiel.

Elektrische brommobiel

In tijd van groeiend bewustzijn omtrent milieu, klimaatopwarming en energiebesparing, worden elektrische mini-voertuigen een alternatief vervoermiddel voor korte afstanden en voor lokaal gebruik.

De bekendste toepassing van elektrische mini-voertuigen is het golfkarretje. Tegenwoordig bestaan er ook elektrische mini-voertuigen die volledig aangepast zijn aan het verkeer op de openbare weg qua veiligheid en regelgeving. Ze zijn zeer compact (slechts 1,20m breed) en hebben een actieradius van 60 km na één oplaadbeurt (8 uur).

Er bestaan al elektrische brommobielen vanaf ? 6.500,--. Doordat ze geen CO2-uitstoot hebben, zijn ze voor bedrijven 100% fiscaal aftrekbaar.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: P.J. Stor - Dealer in brommobielen