zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Dossier >> Dossier orgaandonatie
Dossier orgaandonatie

Inhoud

Veel mensen zijn ernstig ziek omdat een van hun organen niet of slecht werkt. Orgaandonatie kan levens redden en de kwaliteit van leven verbeteren. In Nederland is er nog steeds een groot gebrek aan donoren.

Inleiding

Veel mensen zijn ernstig ziek omdat een van hun organen niet of maar beperkt functioneert. Orgaandonatie kan in veel gevallen levens redden en de kwaliteit van leven verbeteren.

Jaarlijks sterven er in Nederland naar schatting meer dan 200 mensen omdat er niet op tijd een orgaan voor transplantatie beschikbaar is. In Nederland is er nog steeds een groot gebrek aan donoren. Er wachten ruim 1300 mensen op een donororgaan of donorweefsel. Daarvan worden er jaarlijks ongeveer 200 geholpen met een donororgaan van een overledene.

Ook de komende jaren zal de vraag naar organen groter blijven dan het aanbod.

Welke organen en weefsels worden gebruikt bij donatie?

Bij orgaandonatie gaat het om (vitale) organen: hart, nieren, lever, longen, alvleesklier (pancreas) en darmen. Er is vooral een groot tekort aan nieren.

Bij weefsels gaat het om huid, botweefsel (inclusief pezen en kraakbeen), hoornvliezen, hartkleppen en bloedvaten. Er is vooral een tekort aan hoornvliezen.

Kan iedereen donor zijn?

In principe kan iedereen toestemming geven voor donatie, ongeacht gezondheid en leeftijd. Iemand van 80 jaar kan bijvoorbeeld nog donor zijn van huid en/of hoornvliezen. Of iemand uiteindelijk ook donor wordt, hangt af van het moment, de oorzaak en de plaats van overlijden. Ook de lichaamsconditie van de overleden donor en de kwaliteit van de organen en weefsels zijn hierbij van belang.

Daarom is het ook voor iemand die een bepaalde ziekte heeft toch zinvol om toestemming te geven voor donatie. Mocht door de ziekte een bepaald orgaan of weefsel zijn aangetast, dan blijven er vaak nog andere organen en weefsels over die wél in aanmerking kunnen komen voor donatie.