zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Haarnestcyste behandeling >> Barger Compascuum
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

CLEVERINGA H S

Houtweg 343
7823PT, EMMEN
Telefoon: 0591-622889

DENNENLAAN HUISARTSENPRAKTIJK

Dennenlaan 56
7822EL, EMMEN
Telefoon: 0591-611358

DOUWES HUISARTS H W

Verl van Echtenskan NZ 27
7894EA, ZWARTEMEER
Telefoon: 0591-312655

EISENGA HUISARTS T

Heemskerkstraat 1
7887AA, ERICA
Telefoon: 0591-302169

HAKMAN EN HOGERVORST HUISARTSENPRAKTIJK

Brandgans 2
7827SG, EMMEN
Telefoon: 0591-630353


Informatie over Haarnestcyste

Inhoud

Een haarnestcyste is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. Meestal is het gelegen in de bilspleet. Een haarnestcyste wordt veroorzaakt door ingegroeide haren.

De meeste gevallen komen voor bij jonge mannelijke volwassenen en tieners. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor.

Symptomen

Een haarnestcyste kan ontstekingen en pijn veroorzaken. Tevens kan zwelling plaatsvinden en kan afscheiding van vocht en/of bloed ontstaan.

Oorzaken

Waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat is niet geheel duidelijk. Er is een theorie die stelt dat de oorzaak te vinden in in een kleine aangeboren of erfelijke afwijking in de huid van de bilnaad.

Een andere mogelijkheid is dat kleine deukjes in de huid tussen de billen ontstaan. Die kunnen ontstaan uit beschadigde haarzakjes als gevolg van plaatselijke druk of wrijving. Daardoor kunnen de haren naar binnen groeien in plaats van naar buiten.

Bepaalde factoren verhogen het risico op deze aandoening:

  • Een zittend beroep
  • Zwaarlijvigheid
  • Een bestaande chronische irritatie of blessure in het getroffen gebied
  • De aandoening komt in de familie voor

Behandeling

Wanneer geen of nagenoeg geen klachten zijn, kan veelal met regelmatig ontharen en goede hygiëne het gebied rustig gehouden worden. Ontharing door middel van scheren wordt afgeraden, omdat dan korte haren ontstaan die makkelijk in kunnen groeien. Het wordt aangeraden te ontharen met een ontharingscrème om de aandoening te voorkomen. Het doel van de extra hygiëne is om losse haren weg te spoelen, zodat ze niet in de cyste kunnen komen via de kleine gaatjes.

Bij aanhoudende klachten en bij een ernstige ontsteking kan een operatie noodzakelijk zijn waarbij de haarnestcyste wordt verwijderd. Een operatie voor een haarnestcyste duurt ongeveer dertig tot vijfenveertig minuten.
Afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening en de mate van ontsteking zal worden besloten hoe de operatiewond wordt verzorgd. De wond kan geheel of gedeeltelijk opengelaten worden of worden gesloten. De wondgenezing zal poliklinisch worden gecontroleerd.

De eerste dagen na de operatie kunnen pijnklachten ontstaan bij zitten en liggen op de rug. Pijnstillers als Paracetamol kunnen de pijn verlichten. Vanaf de dag na de operatie mag de wond twee maal per dag onder de douche uitspoeld worden. Dep na het spoelen de wond droog met een gaasje en bedek de wond met een verband.

 
Haarnestcyste linken
Haarnestcyste behandeling
Haarnestcyste behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads