zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DERKSEN & ENGELSMAN HUISARTSENPRAKTIJK

Paasbergen 3
7873BE, ODOORN
Telefoon: 0591-512281
meer info >>
8.4Km

BEUKEMA HUISARTSENPRAKTIJK

Lilienthalplein 8
9501XP, STADSKANAAL
Telefoon: 0599-820333
meer info >>
13.0Km

HUISARTSENPRAKTIJK DE VENEN

De Venen 5
9501WL, STADSKANAAL
Telefoon: 0599-697840
meer info >>
13.1Km

DENNENLAAN HUISARTSENPRAKTIJK

Dennenlaan 56
7822EL, EMMEN
Telefoon: 0591-611358
meer info >>
15.3Km

WEERDINGERSTRAAT HUISARTSENPRAKTIJK

Weerdingerstraat 233/A
7811CG, EMMEN
Telefoon: 0591-644313
meer info >>
15.4Km


Informatie over Aambeien

Inhoud

Aambeien (hemorroïden) zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en/of het endeldarm opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden. Aambeien die uitstulpen buiten de anus worden uitwendige aambeien genoemd.

Oorzaken

In de wand van de endeldarm loopt een groot aantal fikse aders, waarvan de vulling ook een zekere functie heeft bij het water- en luchtdicht afsluiten van het anale kanaal. Bij persen bij de ontlasting loopt de druk in deze aders op waardoor ze kunnen gaan uitzetten. Persen bij ontlasting is niet per se de oorzaak van aambeien, een gebrekkige bloedsomloop en bindweefselzwakte horen ook tot de mogelijkheden. Normaal gesproken lopen de aders na de defecatie weer snel leeg, maar als er een langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden kan dit lang op zich laten wachten of zelfs helemaal niet gebeuren. De neiging tot het ontstaan van aambeien is enigszins erfelijk; zwangerschap is ook een duidelijke risicofactor. De ontlasting soepel houden door een vocht- en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie.

Symptomen

Symptomen kunnen zijn sporen van helderrood bloed in de ontlasting of op het wc-papier. In latere stadia uitzakken van de endeldarm, jeukerig en/of branderig gevoel aan de anus, aandrang hebben zonder daadwerkelijke ontlasting en het achterblijven van ontlasting rond de anus ("soiling").

Als het bloed langdurig in een verwijde ader gestuwd is kan een stolsel ontstaan, wat een soms zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekt die enige weken kan duren. Het onder lokale verdoving insnijden van het getromboseerde vat en uitdrukken van het stolsel bekort deze duur soms wat.

Behandeling

De meeste aambeien behoeven geen behandeling, tenzij ze langdurig klachten veroorzaken. Deze behandeling kan een operatie zijn, wat over het algemeen alleen in ernstige gevallen gedaan wordt. Ook kunnen er in een ziekenhuis elastiekjes om de aambei(en) geschoten worden met een speciaal apparaat waarna deze langzaam verschrompelen. Deze methode is erg effectief voor mensen die last hebben van aambeien, echter kunnen deze weer na enkele maanden tot jaren terugkomen, of er kunnen nieuwe aambeien ontstaan.

Irritatie kan worden bestreden met diverse soorten cremes en zalven.

Alternatieve behandeling aambeien

Een alternatieve behandeling voor aambeien is om deze 1 tot 3 minuten aan te stippen met een ijsblokje, eventueel gewikkeld in een doekje of een stukje keukenpapier. Doordat ijs een samentrekkende werking heeft op de bloedvaten trekt de aambei zich terug naar de endeldarm. Overmatig gebruik van deze behandeling wordt echter afgeraden omdat grote temperatuurwisselingen een negatief effect kunnen hebben op de omliggende vaten en spieren.

Andere oorzaken van anale klachten

Vaak worden aambeien verward met marisken. Dit zijn anale huidflapjes die het restant zijn van aambeien. Mariskes veroorzaken geen pijn maar kunnen voor ongemak zorgen bij de toilethygiëne. Ook rectoceles (uitstulping van het spierweefsel tussen endeldarm en vagina) of poliepen in de endeldarm kunnen voor pijnlijke en bloederige stoelgang zorgen. In Nederland blijkt bij 23% van de patiënten die met de klacht pijn anus/rectum bij de huisarts komen aambeien de oorzaak te zijn. Bij 29% van deze personen is een perianaal abces of fissura ani (een pijnlijk anuskloofje) de oorzaak. 22% heeft geen duidelijke, maar ook geen ernstige oorzaak (pijn anus/rectum e.c.i.). 26% heeft een andere oorzaak, waaronder genitale wratten (condylomata acuminata), chlamydia of een kwaadaardige tumor (carcinoom).

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: S. Schippers - Arts