zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Wormen

Inhoud

Wormen zijn parasieten. Ze kunnen voorkomen in de darmen of de weefsels. De levenscyclus van de worm bestaat uit drie fasen: het ei, de larve en de worm. Mensen kunnen last hebben van verschillende soorten wormen waarvan aarsmaden het meeste voorkomen.

Soorten wormen en klachten

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn de aarsmade. Spoelwormen komen minder vaak voor en lintwormen zeer zelden. Er zijn daarnaast nog een aantal tropische wormen die, weliswaar zeer zelden, voorkomen. Dat zijn de draadwormen, mijnwormen, zweepwormen en Schistosomia.

Aarsmade
De aarsmade (wit van kleur) is een kleine worm (circa 1 cm lang) die er vaak bij kinderen voorkomt maar ook volwassenen kunnen besmet raken. De wormen houden zich op in het onderste deel van de dunne darm en bij de blinde darm. Ze hebben een levensduur van circa acht weken en zijn kommavormig. De besmetting met aarsmaden gaat altijd via het inslikken van de eitjes. De eitjes zijn zó klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. De eitjes bevinden zich op de huid van de anus. Een kind krabt zich daar als het jeuk heeft en kan op die manier anderen besmetten doordat het van de handen terecht komt op deurknoppen, speelgoed of op een ander persoon. Besmetting gebeurt altijd door het inslikken van de eitjes. De eitjes van de aarsmade kunnen buiten het lichaam (bijvoorbeeld in kleren of onder de vingernagels) lang in leven blijven. De aarsmade veroorzaakt, voornamelijk 's nachts, jeuk rond de anus of rond de schaamlippen. Infecties met aarsmaden zijn vervelend, maar hoeven niet per se behandeld te worden.

Spoelworm
Er zijn verschillende soorten spoelwormen. In Nederland raken mensen voornamelijk besmet met de eitjes van de honden- en kattenspoelworm maar deze eitjes groeien niet uit tot wormen. Een ander soort spoelworm komt wel voor in de darmen van de mens. Die spoelworm (ziet eruit als een crèmekleurige regenworm ) is 15-40 cm lang en bevindt zich in de dunne darm. Ze zijn in de ontlasting te vinden, soms in kluwen. Besmetting vindt plaats in (sub)tropische gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. In Nederland komt besmetting met deze worm zelden voor.


Zweepworm
De zweepworm (bleekgeel/wit van kleur) is aan het voorste deel dun en aan het achterste deel dik. De lengte bedraagt drie tot vijf cm en de worm is indirect afkomstig van een (huis)dier. Besmetting vindt plaats via de ontlasting van het dier in aarde of grond. De kleine ovale eitjes zijn terug te vinden in de ontlasting. Zweepworminfecties geven zelden klachten. Vanwege de huidige goede hygiëne komen infecties door zweepwormen in Nederland bijna niet voor.

Lintworm
De lintworm komt voor in het voorste deel van de dunne darm en kan vijf tot tien meter lang worden. De worm bestaat uit platte segmenten, die met het blote oog te zien zijn in de ontlasting. De embryo's en larven van de lintworm ontwikkelen zich in het spierweefsel van een rund of varken. De lintworm is herkenbaar aan zijn hoekige rijstkorrelvorm. Besmetting vindt plaats door het eten van besmet rauw, of niet goed doorbakken vlees. De lintworm veroorzaakt soms buikklachten, diarree en een licht gewichtsverlies.

Wanneer naar de dokter?

Het is raadzaam een arts te raadplegen bij een lintworminfectie en aanhoudende klachten van vermoeidheid. Als een 'normale' worminfectie niet overgaat na het volgen van goede hygiënische maatregelen of wanneer al tweemaal een wormenkuurtje is gevolgd, is het ook aan te raden een arts te bezoeken. Voor kinderen onder de twee jaar en zwangere vrouwen met een worminfectie is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan.

Als de klachten zijn ontstaan na een bezoek aan een tropisch land is het verstandig dit door te geven aan uw huisarts aangezien er dan sprake kan zijn van minder veel voorkomende worminfecties.

Hoe is besmetting te voorkomen

Hygiëne is het belangrijkste bij het voorkomen van worminfecties.

Hygiënische maatregelen zijn:

  • de handen vaak wassen, zeker na toiletbezoek of het in de tuin werken of het spelen in de zandbak
  • De vingernagels zo kort mogelijk houden en schoonmaken
  • Gebruik aparte washandjes voor boven- en onderlichaam
  • Deurknoppen, wc-bril, kastdeuren en speelgoed dagelijks schoonmaken
  • Beddengoed, ondergoed en nachtkleding op minimaal 60 graden wassen
  • Leefruimte iedere dag stofzuigen
  • Zorg dat zandbakken goed worden afgedekt, zodat honden en katten er niet in kunnen
  • Ondergoed en handdoeken dagelijks verschonen