zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Wijnvlek

Een wijnvlek (Latijn: naevus flammeus) is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Wijnvlekken komen vooral voor in de hals en het aangezicht. Een bekend persoon met een wijnvlek is een van de vorige presidenten van de Sovjet Unie; Michail Gorbatsjov. Ongeveer 0.1% tot 2% van de pasgeborenen heeft een wijnvlek. Een wijnvlek is niet erfelijk.

Een wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen. In de loop van de tijd kan de wijnvlek donkerder en meer verdikt worden.

Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit. Een wijnvlek moet onderscheiden worden van aandoeningen als het hemangioom, een aardbeivlek of een ooievaarsbeet.

Bij een klein percentage van de mensen met een wijnvlek in het gezicht zijn er ook inwendige vaatafwijkingen in de hersenen die problemen, zoals epilepsie, kunnen geven. Men spreekt dan van het syndroom van Sturge-Weber. Er is risico op het Sturge-Weber syndroom als de wijnvlek is gelokaliseerd rond de ogen en op het voorhoofd.

Symptomen

Een wijnvlek is al bij de geboorte aanwezig en groeit daarna met het kind mee. Een wijnvlek kan in het begin roze zijn van kleur zijn en wordt in de loop van de tijd donkerder (rood tot paars) en kan ook dikker worden.

Het doet geen pijn en het heeft dezelfde temperatuur als de huid eromheen. Meestal zitten de wijnvlekken in het gezicht of in de nek, maar ze kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. In het gezicht zit een wijnvlek vaak aan één kant. De wijnvlek kan doorlopen tot de lip of het tandvlees. Een wijnvlek kan enkele centimeters tot vele centimeters groot zijn. Het kan bestaan uit één of meerdere vlekken.

Behandeling

Bij een wijnvlek is laserbehandeling met behulp van een kleurstoflaser de meest aangewezen methode. Bij deze methode wordt de wijnvlek behandeld met licht van een bepaalde golflengte, dat goed door bloed wordt geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet waardoor er in de bloedvaten een hoge temperatuur ontstaat waardoor ze verschrompelen. Er blijven minder bloedvaten over waardoor de rode kleur van de wijnvlek opgebleekt. Voor een goed cosmetisch resultaat dient de behandeling vele keren te worden herhaald

Een kleine wijnvlek kan soms door een plastisch chirurg worden verwijderd.

Er bestaan ook camouflagetechnieken, waarmee de afwijking door het aanbrengen van make-up vrijwel onzichtbaar kan worden gemaakt.