zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Spaanse kraag (voorhuidsaandoening)

De voorhuid bedekt de eikel van de penis. De voorhuid zit, aan de onderkant van de penis vast met het frenulum (een soort riempje). Normaal gesproken is de voorhuid zo ruim dat hij gemakkelijk over de eikel te schuiven is. Er zijn echter heel wat jongeren en ook volwassen mannen die last hebben van een vernauwde voorhuid van de penis, waardoor het niet mogelijk is de voorhuid over de eikel te schuiven. Dit wordt fimose of phimosis genoemd. Het kan ook voorkomen dat de voorhuid wel over de eikel geschoven kan worden, maar niet meer terug geschoven kan worden in de normale positie. De voorhuid vormt dan een strakke, afsluitende band rond de penis, dat wordt parafimose genoemd, ook wel 'Spaanse kraag'. Deze naam, Spaanse kraag, komt omdat de vorm van de voorhuid lijkt op de kraag van het uniform van middeleeuwse Spaanse beambten.

Door parafimose neemt de circulatie door de voorhuid af waarna deze pijnlijk opzwelt. Langdurige parafimose kan leiden tot necrose van de voorhuid.

De aandoening is zeer pijnlijk en vraagt om een directe oplossing.

Oorzaak

Parafimose kan een gevolg zijn van ontstekingen en vernauwing van de voorhuid. Directe beschadiging van de voorhuid (bijvoorbeeld door te hard masturberen) kan dit probleem tevens veroorzaken.

Een Spaanse kraag kan ook een complicatie zijn als gevolg van het plaatsen van een urethrale katheter.

Behandeling

Het is zaak om de voorhuid weer terug te schuiven. Uiteraard zal de man dit zelf proberen en anders overlaten aan een arts. Dit kan eventueel met behulp van vaseline. Als dat niet lukt, kunt de zwelling achter de eikel worden gekoeld met ijskompressen gewikkeld in een handdoek. De zwelling kan daardoor afnemen waardoor de voorhuid weer teruggeschoven kan worden.

Eventueel zal de arts antibiotica of een cortisonezalf voorschrijven om ontstekingen te voorkomen.

Wanneer de voorhuid achter de rand van de eikel klem zit en zwelt, is medisch ingrijpen meestal noodzakelijk.

Wanneer een Spaanse kraag vaker voorkomt, kan een besnijdenis aangewezen zijn.