zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Scheefhals (spastische)

Inhoud

Bij spasmodische torticollis zijn het de hals- en nekspieren die door deze onvrijwillige spiercontracties of wel spierkrampen worden getroffen. Als de dystonie beperkt blijft tot één plaats, in dit geval hals- en nekspieren, wordt dit een focale dystonie genoemd. Spasmodische torticollis is een chronische ziekte welke in ernst varieert van een klein ongemak tot een uitgebreid klachtenpatroon.

Vaak begint de ziekte tussen het 30e en 50e levensjaar, maar eerder of later kan ook voorkomen. Ongeveer anderhalf maal zoveel vrouwen als mannen lijden aan de ziekte.

Symptomen

Bij torticollis spasmodica wordt het hoofd door verkeerde aansturing van spieren in de nek of hals chronisch in een abnormale stand gedwongen. Het corrigeren hiervan kost veel moeite, waarna het hoofd toch weer de afwijkende stand inneemt. Ook voortdurend ja- of nee schudden met het hoofd komt voor.

Oorzaak

Een stoornis in bepaalde delen van de hersenen die de basale ganglia heten. Dit deel zorgt ervoor dat we soepel en gecoördineerd kunnen bewegen. Als dit is aangedaan, ontstaan langzaam de schokkende bewegingen.

Veelal kan men de oorzaak niet achterhalen. Zelfs na uitgebreid onderzoek kan het lastig zijn een aanknopingspunt te vinden. We noemen dat ook wel idiopatische spasmodische torticollis. Idiopatisch betekent onbekend.

Soms kan er wel een oorzaak gevonden worden, bijvoorbeeld een hersenbeschadiging, een stoornis in de koperhuishouding (de Ziekte van Wilson) of langdurig gebruik van medicijnen als neuroleptica en Levodopa. Er wordt in dat geval van een secundaire spasmodische torticollis gesproken.

Behandeling

Na enige jaren van verslechtering stabiliseert de ziekte zich meestal. Behandeling is gericht op verlichting van de gevolgen. Inspuiting met zeer sterk verdunde botulinetoxine in de aangedane spier(en) waardoor gedurende enige maanden verlaging van de spiertonus ontstaat, is hierbij eerste keus.