zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Peesontsteking

Inhoud

Peesontsteking of tendinitis is ontsteking van een pees. Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot.

Oorzaak

Vaak is de oorzaak van een peesontsteking overbelasting of een (sport)blessure. Soms is een peesontsteking het gevolg van gewrichtsslijtage. Vaak is dan het gewricht ook wat opgezwollen. Door vaak (en met explosieve kracht) een zelfde beweging te maken, worden de spieren meer eindstandig belast, waarbij de spier vaker wordt bekneld. Hierdoor ontstaat meer kans op een irritatie of ontsteking. Bij een sport als volleybal komt peesontsteking in de schouder vaak voor (werpbeweging). Bij het vaak herhalen van dezelfde beweging (een klassiek voorbeeld hiervan is lopende band werk) zien we vaak dat er een chronische irritatie ontstaat. Een peesontsteking kan ook ontstaan na een val.

Symptonen

De belangrijkste symptomen van een peesontsteking zijn pijn en irritatie op de plek van de ontsteking. Soms kan er een rode, gezwollen plek zijn. Op de plaats van ontsteking is drukpijn aanwezig. Soms is een zacht knisperend gevoel hoor- of voelbaar tijdens het bewegen van het gewricht of de pees. Dit wordt veroorzaakt door het vocht wat het lichaam aanmaakt als beschermreactie.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie:

  • Relatieve rust. Er zijn hiervoor geen specifieke richtlijnen, tenminste het voorkomen van pijnlijke handelingen lijkt noodzakelijk.
  • Het gebruik van pijnstilling. NSAID's (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs) worden vaak voorgeschreven omdat deze naast de pijnstillende ook een ontstekingsremmende werking hebben.
  • Spalken of immobilisatie.
  • Excentrische oefentherapie.
  • Injectie met corticosteroïd, bij patiënten waarbij conservatieve therapie zoals rust niet heeft geholpen.