zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Oorkanker

Tumoren van het oor zijn erg zeldzaam. Ze kunnen op verschillende plekken voorkomen:

  • Op de oorschelp
  • In de gehoorgang

Plaveiselcelcarcinoom op het oor

Het plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Het ontstaat uit de cellen van de opperhuid. Het plaveiselcel carcinoom begint meestal met een huidkleurig of lichtrood bultje. Dit bultje wordt langzaam groter, en het kan pijn veroorzaken. Een plaveiselcel carcinoom kan er ook uitzien als een wondje, dat geleidelijk groter wordt. Een plaveiselcel carcinoom wordt in het begin niet altijd gemakkelijk herkend. Het plaveiselcel carcinoom kan overal op het lichaam voorkomen. Maar het komt het meest voor op plaatsen die aan zonlicht worden blootgesteld, zoals het gezicht (schedelhuid, oren, lippen) de handruggen, en de onderbenen en onderarmen.

Het plaveiselcelcarcinoom zal bij voorkeur door middel van een operatie worden verwijderd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een dermatoloog of (plastisch) chirurg. Het is van belang dat het carcinoom volledig wordt verwijderd. Om hiervan zeker te zijn wordt het verwijderde weefsel altijd microscopisch onderzocht. Als het carcinoom niet met zekerheid volledig is weggenomen, moet de ingreep opnieuw worden uitgevoerd.

Tumor in het midden- of binnenoor

In zeldzame gevallen ontstaat een tumor in het midden- of binnenoor. Soms gaat dit gepaard met gehoorvermindering of zelfs doofheid. Vage klachten met duizeligheid, oorpijn en verandering van het gehoor zijn een reden de huisarts te raadplegen. Gezwellen in het binnenoor zijn moeilijk te behandelen. Dit komt door de lastige plek waar ze zitten en de grootte van de gezwellen. De enige behandelmogelijkheid is een operatie.