zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nervositeit

Inhoud

We zijn allemaal wel eens nerveus. Nervositeit is vaak een reactie van het lichaam op invloeden van buitenaf, zoals stresssituaties. We leven in een samenleving waarin we dagelijks worden overstroomd met indrukken en het levenstempo ligt hoog. Nervositeit kan ook komen door opgekropte of onverwerkte emoties.

Klachten en symptomen

Nervositeit kan vele klachten tot gevolg hebben.
Lichamelijke klachten zijn:

  • Een snelle pols
  • Hoofdpijn
  • Duizelingen
  • Gebrek aan eetlust
  • Maagklachten
  • Spierpijn
  • Rugklachten

Geestelijke klachten zijn bijvoorbeeld concentratieverlies en een slechte nachtrust. Al deze spanningsklachten zijn in feite waarschuwingen. Wie deze signalen negeert, en niet op zoek gaat naar de oorzaak, kan last krijgen van ernstiger verschijnselen, zoals overspannenheid of hyperventilatie.

Oorzaken

Hoofdoorzaken van nervositeit zijn: het te druk hebben, het opkroppen van gevoelens en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook problemen in relaties of op het werk kunnen spanningen veroorzaken. Niet alle spanningen zijn te vermijden. Tragische gebeurtenissen, zoals het overlijden van een naaste, kunnen zeer diep ingrijpen op het gevoelsleven. In de meeste gevallen komt de geestelijke balans na enige tijd weer in evenwicht. Het karakter is zeer belangrijk bij het ontstaan van nervositeitsklachten. Wat voor de één nuttige en prestatieverhogende spanning is (bijvoorbeeld bij examens), kan voor de ander een groot probleem vormen.

Advies bij nervositeit

Neem de tijd om regelmatig te ontspannen, zorg voor voldoende nachtrust en probeer regelmatig te sporten. Vermijd cafeïnehoudende dranken, overmatig alcoholgebruik en roken.
Bij langdurige, ernstige gespannenheid is het raadzaam een arts te raadplegen. Gebruik kalmerende middelen uitsluitend in overleg met een arts.