zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Mondhoekkloofjes bij ouderen

Kloven in de mondhoeken zijn hardnekkige scheurtjes in de huid van de mondhoeken en het aangrenzende lipslijmvlies. Ze worden ook wel perlêches genoemd. Kloofjes in de mondhoeken worden door een acute of een chronische ontsteking van de huid en het aangrenzende lipslijmvlies gevormd. Soms treedt ook uitbreiding op naar de omliggende huid en het lippenrood.

Bij ouderen is de meest voorkomende oorzaak van kloven in de mondhoeken het dunner worden van de boven- en onderkaak. De kringspier van de mond is dan te ruim en veroorzaakt het plooien van de boven- en onderlippen, met name in de mondhoeken. Het betreft vaak mensen met een kunstgebit, dat door het steeds dunner worden van de kaak nog maar slecht past. Speekselvloed kan de situatie verergeren.

Behandeling

Wondjes of scheurtjes in je mondhoeken helen zeer slecht omdat je je mond aan een stuk door beweegt. Bij het praten, eten, drinken, gapen en kuchen, kunnen de wondjes in je mondhoeken weer opengaan. Naarmate de mondhoek-wondjes vaker genezen en weer opengaan, kunnen diepere scheurtjes in de mondhoeken ontstaan.

Zowel oppervlakkig wondjes in je mondhoeken als (in)gescheurde mondhoeken kun je het beste zo snel mogelijk behandelen. Hoe dieper de wondjes worden, des te groter de kans dat ze ontstoken raken. Bovendien zullen diepere wondjes in je mondhoeken minder mooi genezen. De kans is dan groter dat er een klein littekentje achterblijft in iedere mondhoek en dat deze op den duur opnieuw inscheurt (chronische mondhoek-kloofjes). Je kunt wondjes en scheurtjes in de mondhoeken het beste behandelen met vaseline, uierzalf of zinkzalf.

Als een zalfje niet helpt bij het behandelen van wondjes scheurtjes en kloofjes in je mondhoeken, dan kun je het beste bepanthol/bepanthen gebruiken. Een huisarts kan je eventueel een milde corticosteroïde-crème voorschrijven om je gescheurde mondhoeken mee in te smeren.

 
Mondhoekkloofjes bij ouderen medicijnen
Mondhoekkloofjes bij ouderen behandeling
Mondhoekkloofjes bij ouderen behandeling op de kaart
Google leads