zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Menstruatie

Inhoud

De menstruatie is een periodiek optredende bloeding van het baarmoeder-slijmvlies, die gewoonlijk vier tot vijf dagen aanhoudt.

De cyclus is een samenspel van verschillende hormonen. In de eerste helft van de menstruatiecyclus produceren de eierstokken het hormoon oestrogeen. Onder invloed van dit hormoon rijpt er in ongeveer 14 dagen een eicel. Bij de ovulatie of eisprong komt de rijpe eicel vrij in de eileider. In de tussentijd is het baarmoederslijmvlies onder invloed van het hormoon progesteron uitgegroeid en geschikt geworden voor het eventueel nestellen van een bevruchte eicel. Als dit gebeurt, neemt vervolgens de placenta de productie van progesteron over. Dit hormoon houdt het verdikte slijmvlies van de baarmoederwand in stand. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zal door een sterke daling van de hoeveelheid progesteron in het bloed de baarmoeder het slijmvlies afstoten. Het slijmvlies verlaat het lichaam met bloed, de menstruatie.

De menstruatie begint meestal tussen het twaalfde en vijftiende levensjaar. Het eerste jaar treedt meestal geen eisprong op. In deze periode kan de cyclus langer duren dan 28 dagen en onregelmatig zijn.

Klachten tijdens menstruatie

Tijdens de menstruatie voelt een vrouw zich vaak niet lekker. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn en rugpijn die veroorzaakt worden door de samentrekking van de baarmoeder.

In de dagen voor de menstruatie komt bij veel vrouwen premenstruele spanning voor. Door sterke veranderingen in de hormoonspiegels in het lichaam van de vrouw kan hoofdpijn of spierpijn optreden. Ook kunnen de borsten wat opzwellen en gevoelig zijn. Verder zijn veel vrouwen prikkelbaar. Bij gebruik van een koperhoudend spiraaltje kunnen eventuele menstruatieklachten verergeren: de maandelijkse bloeding wordt heviger en/of pijnlijker. Bij gebruik van de anticonceptiepil, het etonogestrel implantatiestaafje of een hormoonspiraaltje verminderen de menstruatieklachten. In veel gevallen wordt de menstruatie lichter en in het geval van een hormoonspiraaltje of etonogestrel implantatiestaafje kan de menstruatie zelfs uitblijven.

Het uitblijven van de menstruatie wordt, zowel in het geval van een zwangerschap als door andere oorzaken amenorroe genoemd.

Overmatig bloedverlies bij de menstruatie wordt menorragie of hypermenorroe genoemd.

Wat kan je zelf doen?

Warme kruik tegen de pijn
Tegen de pijn kan het helpen om ?s avonds een warme kruik op de buik te leggen. Neem geregeld een warm bad (37 graden Celsius) met een aftreksel van kamille, duizendblad, peterselie en rozemarijn.

Vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging
Veel vrouwen hebben een gevoelige buik tijdens hun menstruatie. Als er ook sprake is van verstopping, wordt ook de dikke darm gevoelig. Dat kan overslaan naar de baarmoeder en de blaas, twee organen die dicht tegen de dikke darm aanliggen. Deze krampen en gevoeligheden in de onderbuik maken de menstruatie nog pijnlijker. Het is dus verstandig te zorgen voor een goede stoelgang, bijvoorbeeld door vezelrijke voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Ontspanning
Zorg voor voldoende rust, ontspanning en beweging, het liefst in de buitenlucht.

Wanneer naar de huisarts?

Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts:

  • Als de klachten rond uw menstruatie anders zijn dan u gewend bent.
  • Bij tussentijds bloedverlies en bij hevige pijn rond de eisprong (veertien dagen na de eerste dag van de menstruatie).
  • Bij hevig, langdurig of onregelmatig bloedverlies.
  • Bij een menstruatie die na het 25e jaar pijnlijk wordt.
  • Bij een zeurende pijn die al aanwezig is voor het begin van de menstruatie en die tijdens de menstruatie erger wordt.
  • Als u, behalve een van de bovenstaande klachten, koorts heeft.
  • Als u plotseling hevige buikpijn heeft.
  • Als de pijn elke maand erger wordt.
  • Als de pijn anders aanvoelt dan gewoonlijk.
  • Als de menstruatie langer dan twee maanden uitblijft.
  • Als u vermoedt dat uw klachten het gevolg zijn van premenstrueel syndroom.