zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Knieschijfdislocatie

Knieschijfdislocatie is een verplaatsing van de knieschijf. Dit treedt alleen op in zijwaartse richting. Oorzaken kunnen zijn: gewrichtsvlakafwijkingen en/of verkeerde aanhechting van de pees van de knieschijf aan het bot.

De risicofactoren voor het ontstaan van een dislocatie van de knieschijf zijn onder andere:

  • Aangeboren afwijking van de knieschijf
  • Hypermobiliteit in het kniegewricht
  • Een disbalans in spierkracht van de grote dijbeenspier waardoor de knieschijf naar buiten wordt getrokken
  • Een knieschijf die ?te hoog ligt? hierdoor wordt de kans op dislocatie groter


Deze aandoening kan, na eenmaal te zijn opgetreden, vrij gemakkelijk terugkeren als gevolg van verzwakte banden. De ernst van de aandoening hangt af van hoe groot de scheur van het kapsel en de knieschijfbanden is.

Behandeling

Allereerst moet de oorzaak van de dislocatie gevonden worden. Zo zijn er bij een aangeboren afwijking verschillende operatietechnieken die er voor zorgen dat de knieschijf op zijn plaats blijft.

Verder is het belangrijk om de stabiliteit van het kniegewricht te trainen. Hierdoor zorg je ervoor dat de spieren rond de knie de belasting beter kunnen opvangen en wordt de kans op een dislocatie sterk verminderd.

Kniebrace
Door het dragen van een speciale kniebrace tijdens bijvoorbeeld sportactiviteiten zorg je ervoor dat de knieschijf beter op zijn plek blijft. Hierdoor wordt de stabiliteit van de knie vergroot en de kans op een dislocatie sterk verminderd.

Tape
Er zijn verschillende goede tapetechnieken die je eventueel zelf kunt uitvoeren. Door de tape wordt de knieschijf op zijn plek gehouden en een dislocatie verhinderd. Zorg er wel voor dat de juiste (rekkende) tape wordt gebruikt, anders kunnen de klachten verergeren!