zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Keelkanker

Inhoud

Keelkanker is een kwaadaardig gezwel (tumor) in of bij het strottenhoofd. Het strottenhoofd is een klepje dat voorkomt dat voedsel in de luchtpijp komt en het is de plek waar de stembanden zitten.

Oorzaak

De belangrijkste risicofactoren van keelkanker zijn alcoholgebruik, roken en wanneer keelkanker in de familie voorkomt.

De laatste jaren wordt ook het Humaan papillomavirus (HPV) steeds meer als oorzaak van keelkanker gezien. HPV kan ook genitale wratten en baarmoederhalskanker veroorzaken. Met name onder jongeren lijkt orale seks de oorzaak van keelkanker te kunnen zijn.

Symptomen

Je kan last hebben van de volgende symptomen en klachten als je keelkanker hebt:

  • Hoesten
  • Oorpijn
  • Langdurige keelpijn
  • Heesheid
  • Een knobbeltje of zweertje in de mond dat niet weggaat
  • Moeilijk kunnen slikken
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden

Wanneer je last hebt van één of meerdere van deze symptomen die langer aanhouden dan een paar weken, is het aangeraden een huisarts te raadplegen. Het hebben van een of meer van deze symptomen betekent niet direct dat je keelkanker hebt, maar de kans is wel aanwezig.

Een arts kan met behulp van een spiegeltje of een endoscoop (een lampje) in de mond- en keelholte kijken of er eventueel knobbeltjes of zweertjes zitten. Als dit het geval is, kan hij gelijk een weefselmonster nemen om te laten onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van keelkanker is afhankelijk van de plaats waar het zit en van de fase waarin de kanker zich bevindt. De conditie van de patiënt zijn persoonlijke voorkeuren worden ook meegenomen bij de keuze van behandeling. Enkele behandelingsvormen zijn chemotherapie, radiotherapie of een operatie waarbij de kanker met eventueel aangetaste omgevingsweefselen wordt verwijderd. Voor een behandeling begint, wordt deze met de patiënt goed doorgenomen. Tot slot mag men absoluut niet meer roken of alcohol nuttigen.