zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Heupprothese

Vervanging van het heupgewricht kan door middel van een heupimplantaat, kunstheup of endoprothese. Soms is het nodig het natuurlijke heupgewricht te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld doordat het lopen met het eigen heupgewricht te pijnlijk wordt als gevolg van uitgebreide artrose of artritis met misvorming en pijn. Een andere reden kan een breuk van de dijbeenhals zijn. Hierbij is het vaak makkelijker en het geeft sneller betere resultaten dan de gebroken heup te repareren.

Typen kunstheupen

Er zijn verschillende typen kunstheupen. Deze kunnen onder andere verschillen in materiaal en manier van vastzetten.

Materiaal
De heupkom, de heupkop of beide kunnen worden vervangen door implanteerbare materialen. Meestal is dit roestvast staal of titanium, al dan niet gecombineerd met polyetheen.

Vastzetten
De prothese kan met een 'botcement' worden vastgezet in het bot of het kan klemvast worden bevestigd. Dit geldt ook voor de heupcup: een prothese in de bekkenkom (acetabulum). De techniek waarbij de kom in het bot wordt vast geklemd of vastgeschroefd, wordt meer bij jongere patiënten toegepast.

Complicaties

Een prothese kan klachten geven wanneer een bacterie bij de heupprothese komt. Deze infectie kan ontstaan tijdens de heupprothese-operatie of later via besmetting van de wond of via het bloed. Als de heupprothese los zit is dit een reden om de heup te vervangen. Bij een zogenaamde revisie van een heupimplantaat heeft men vaak een minder goede botkwaliteit en kwantiteit. Het plaatsen van een nieuwe prothese is daarom moeilijker en gaat gepaard met hogere complicatierisico's.

Als de heup slijt komen kleine deeltjes van de contactvlakken tussen kom en kop vrij. Bij de poging om deze deeltjes op te ruimen kan er botverlies optreden en de prothese los komen te zitten. Dit kan pijn veroorzaken.

Een methode om het verdwenen bot te herstellen is met behulp van Bone Impaction Grafting. Hierbij gebruikt men bot van de patiënt of uit een donorbank. Na het aanslaan van de botsnippers kan met cement het botdefect opgevuld en de nieuwe heupprothese alsnog geplaatst worden.