zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Guillain-Barre

Inhoud

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel (de perifere zenuwen). Dit zijn de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan.

Het is een auto-immuunziekte waarbij de axonen degenereren en demyelinisatie plaatsvindt. Myeline is een substantie die zenuwen omhult, beschermt en helpt bij prikkeloverdracht. Het gevolg is dat de spieren niet of onvoldoende functioneren.

Kenmerkend voor de aandoening is snel ontwikkelende spierzwakte. De ziekte kan zich op iedere leeftijd voordoen, zowel bij mannen als vrouwen. De ernst van de ziekte varieert sterk, van nauwelijks merkbare spierzwakte en gevoelsstoornissen tot een vrijwel volledige verlamming.

Symptomen

Verschijnselen die optreden bij Guillain Barré zijn onder andere:

  • Tintelingen en gevoelsverlies (beginnend in de vingertoppen en tenen; later ook in de benen en armen
  • Moeite met lopen
  • Slikproblemen
  • Snel toenemende spierzwakte
  • Ademhalingsproblemen
  • Verlies van reflexen
  • Spierverlamming

Kenmerkend is, dat de verschijnselen zich vrij plotseling voordoen en meestal snel in ernst toenemen.

Oorzaak

GBS is geen besmettelijke ziekte maar kan wel een gevolg zijn van een infectie. Waarom dit bij een kleine groep mensen gebeurt en bij anderen niet, is niet bekend.
Tevens is GBS geen erfelijke ziekte, toch zijn sommige mensen mogelijk 'vatbaarder' om de aandoening te ontwikkelen.

Behandeling

Behandeling kan bestaan uit een aantal onderdelen. Zo wordt er immunoglobuline toegediend. Dit is een eiwit in het bloed dat een rol speelt bij afweerprocessen. Worden de immunoglobulines in het begin van de ziekte toegediend dan gaan ze verergering tegen.

Tevens wordt ziekenhuisopname aangeraden zodat goede verpleging en opvang aanwezig is terwijl men afwacht tot de verschijnselen verbeteren. Soms is opname op de intensive care noodzakelijk, waar de ademhaling en andere functies voortdurend gecontroleerd en zo nodig direct ondersteund kunnen worden.

Na ziekenhuisopname volgt meestal een revalidatie traject. Verworven mogelijkheden zullen dagelijks onderhouden moeten worden, hierbij kan een fysiotherapeut begeleiding bieden.