zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Endeldarmverzakking

Een endeldarmverzakking is een ongewone maar verder onschuldige aandoening waarbij de wand van de endeldarm uit de anus komt. Dit wordt gewoonlijk in verband gebracht met een vezelarm dieet en obstipatie. De aandoening komt meer voor bij mannen en ouderen en kan een terugkerend probleem zijn bij mensen met zwakke bekkenbodemspieren. Ook kan een endeldarmverzakking bij heel jonge kinderen voorkomen tijdens de zindelijkheidstraining.

De symptomen

Bij een endeldarmverzakking kunt u klachten krijgen na persen bij de stoelgang. Deze kunnen zijn:

  • bloeden en een afscheiding van slijm uit de anus.
  • pijn of naar gevoel bij de stoelgang.
  • gevoel dat er een bobbel uit de anus steekt.

Als de verzakking omvangrijk is, kunt u enigszins incontinent zijn voor ontlasting.

De behandeling

Uw huisarts kan de verzakking onderzoeken met een gehandschoende vinger en de endeldarm voorzichtig op zijn plaats terugduwen. Daarna volgt een behandeling om de oorzaak te bestrijden; er wordt bijvoorbeeld een vezelrijk dieet voorgeschreven om obstipatie te voorkomen. Als de verzakking terugkomt en u nog steeds obstipatie hebt, kan uw huisarts u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek, zoals colonoscopie of röntgencontrastfoto?s om een onderliggende oorzaak op te sporen, zoals dikkedarmkanker.

Bij kinderen verdwijnt de endeldarmverzakking gewoonlijk als men maatregelen neemt om obstipatie te voorkomen. Soms is een operatieve ingreep nodig om de endeldarm permanent op zijn plaats vast te maken.