zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Borstomvang vergroot (hormonaal)

Abnormaal groot groeiende borsten (mammahypertrofie), vooral de vorm die al in de pubertijd ontstaat, kan belemmerend werken op de normale levensontplooiing van een meisje. Bovendien kunnen de te zware borsten pijn en houdingsstoornissen veroorzaken. Door een operatie kan eventueel een teveel aan klierweefsel weggenomen worden.

Groei borsten

Een meisje begint in de puberteit borsten te krijgen, op dat moment weet ze niet hoe groot haar borsten uiteindelijk worden. De borsten groeien in een paar jaar uit tot volwassen exemplaren. Helaas zijn veel vrouwen niet tevreden over hun borsten. Ze zijn te groot, te klein, hangen teveel, de tepels zijn te klein of te groot. Je hebt dan de keuze om je borsten te accepteren zoals ze zijn of je borsten operatief te laten veranderen.
Wanneer je voor jouw gevoel wel de goede maat borsten hebt of er niets aan wilt laten veranderen, dan kun je toch op gegeven moment bemerken dat je borsten veranderen. Ineens past de maat BH die je draagt niet goed meer, je borsten lijken te groot geworden of je BH is gekrompen. Meestal zal het eerste het geval zijn.

Hoe kunnen borsten groter worden

  • Je bent in gewicht toegenomen: wanneer je aankomt, dan wordt alles aan je lijf wat dikker, ook je borsten. Het kan zijn dat je zelfs een BH moet kopen die één of twee maten groter is. Ben je heel veel kilo's aangekomen, dan kan de omvang van je borsten nog meer zijn toegenomen en heb je een nog grotere maat BH nodig.
  • Je bent begonnen met het slikken van de pil: door het slikken van de pil, wordt het niveau aan hormonen in ons lichaam verhoogd. Door de toename van hormonen kunnen de borsten gespannen en pijnlijk zijn. Ook kan er een toename in omvang zijn. Dit zal echter geen hele grote groei zijn, meestal één cupmaat, soms twee.
  • Je gebruikt medicijnen die de groei van de borsten veroorzaken: bijvoorbeeld bepaalde middelen tegen jeugdpuistjes. Deze middelen kunnen net als de pil hormonen bevatten. Deze hormonen zorgen ook weer voor groei van de borsten. De hoeveelheid groeit hangt af van de dosering van de medicijnen.
  • Ouder worden: sommige vrouwen bemerken dat hun borsten blijven groeien naarmate ze ouder worden. Dit kan samenhangen met de toename in gewicht, maar ook wanneer een vrouw lange tijd de pil heeft geslikt, meerdere malen zwanger is geweest en hormonen in de overgang heeft gebruikt, kan het zijn dat de borsten flink in omvang zijn toegenomen.
  • Zwangerschap: Al vanaf het eerste begin in de zwangerschap kunnen de borsten in omvang toenemen. In de eerste tijd kun je ook last hebben van pijnlijke en gespannen borsten. Dit komt ook door veranderingen in de hormoonhuishouding. Bij de één worden de borsten na de zwangerschap weer kleiner, maar bij de ander blijven ze groter dan ze voor de zwangerschap waren.

 
Borstomvang vergroot (hormonaal) behandeling
Borstomvang vergroot (hormonaal) behandeling op de kaart
Google leads