Home >> EMDR >> Kampen
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ALTENA GEZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG DR K

Zegge 35
8265CM, KAMPEN
Telefoon: 038-3329788

BIJKERK DRS G A J

Groenendael 129
8271EH, IJSSELMUIDEN
Telefoon: 038-3325626

BURO BOERSEMA PSYCHOLOGENPRAKTIJK

Akelei 114
8265KG, KAMPEN
Telefoon: 038-3334619


EMDR informatie

Inhoud

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een effectief bewezen interventietechniek die mensen kan helpen bij het verwerken van nare en traumatische ervaringen. EMDR is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld en inmiddels is EMDR een volwaardige therapeutische behandelmethode.

Klachten

EMDR wordt wordt voornamelijk toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Inmiddels is steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals:

  • Angststoornissen
  • Meervoudige traumatisering
  • Chronische pijn
  • Negatief zelfbeeld

Hoe gaat EMDR in z'n werk?

De therapeut zal aan zijn cliënt vragen om terug te denken aan de gebeurtenis of nare ervaring. Hierbij denkt iemand aan de beelden, gedachten en gevoelens van dat moment. In eerste instantie wordt dit gevraagd om meer informatie over de traumatische beleving te krijgen en daarna wordt het verwerkingsproces gestart.

Tijdens het verwerkingsproces zal de therapeut vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen en ondertussen biedt hij een afleidende stimulus aan (vaak is dat zijn hand). De therapeut zal vragen de aandacht op zijn de hand te richten waarbij de hand heen en weer wordt bewogen op ongeveer 30 centimeter afstand van het gezicht van de cliënt.
Een andere manier is om gebruik te maken van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden.

Na elke set vindt een moment van rust plaats. De therapeut zal de cliënt vragen wat voor gedachten naar boven komen. Zo'n procedure brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, soms gepaard met gevoelens en lichamelijke sensaties.

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Wanneer sprake is van een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Opleiding

De opleiding tot EMDR-therapeut bestaat uit een basisopleiding en een vervolgopleiding. Beide bestaan uit een aantal opleidingsdagen en een traject waarbij onder supervisie gewerkt wordt. Psychologen, psychiaters en psychotherapeuten in Nederland en België kunnen zich opgeven voor een door de Vereniging EMDR Nederland (VEN) erkende opleiding.