zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Gehandicaptenzorg >> Broek In Waterland
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ODION STICHTING

Purmerweg 19/A
1441RA, PURMEREND
Telefoon: 0299-412812
meer info >>
8.1Km

STICHTING WOONVOORZIENINGEN LICHAMELIJK GEHANDICAPTEN

Spaarbekkenkade 35
1441WX, PURMEREND
Telefoon: 0299-422465
meer info >>
8.2Km

PRINSENSTICHTING

Spinnekop 5
1444GN, PURMEREND
Telefoon: 0299-459200
meer info >>
9.6Km

PRISMA STICHTING

Zwanenburgwal 206
1011JH, AMSTERDAM
Telefoon: 020-8866260
meer info >>
9.9Km

ZIJ-AAN- ZIJ ATELIER

Lauriergracht 11
1016RD, AMSTERDAM
Telefoon: 020-6274742
meer info >>
10.5Km


Gehandicaptenzorg informatie

Gehandicaptenzorg (ook: zorg voor personen met een handicap of zorg voor mensen met een functiebeperking) is de overkoepelende term voor alle organisaties, diensten en instellingen binnen de gezondheidszorg die als missie de zorg-, hulp- en dienstverlening aan de genoemde doelgroep hebben.

Gehandicaptenzorg in Nederland

Gehandicaptenzorg in Nederland is een overkoepelende term voor alle organisaties, diensten en instellingen die te maken hebben met de zorg voor personen met een handicap in Nederland.

Wonen, werken en behandelen

Werken
Kinderen met een matige tot lichte verstandelijke beperking zullen vaak het speciale onderwijs, ZMLK of MLK volgen. Voor degenen voor wie dit niet mogelijk is zijn er Kinderdagverblijven (KDV?s). Voor mensen met een beperking die nog in staat zijn om een arbeidsprestatie te leveren, zal men proberen een baan in het bedrijfsleven of bij een sociale werkplaats te vinden. Voor degene voor wie dit niet mogelijk is, zijn er voorzieningen die Dagverblijf voor Ouderen (DVO), of (Dag-)Activiteitencentrum (DAC) worden genoemd.

Wonen
Voorheen werd de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking grotendeels verstrekt binnen grote instellingen, waarvan Lozenoord te Ermelo uit 1891 de oudste is. De laatste tientallen jaren zijn er echter steeds meer kleine voorzieningen zoals gezinsvervangende tehuizen ontstaan, terwijl de grote instellingen hun cliënten in toenemende mate eveneens in kleinschalige voorzieningen buiten het instellingsterrein, sociowoningen laten wonen. Deze deconcentratie gaat vaak gepaard met verdunning, gewone woningbouw voor mensen zonder handicap op het terrein van de instelling. De bedoeling van deze deconcentratie is enerzijds normalisatie, de cliënten zo gewoon mogelijk laten wonen. De hoop dat er tevens integratie van mensen met een verstandelijke beperking zal plaatsvinden, komt voor mensen met een wat ernstiger beperking helaas vaak niet uit. Tegenwoordig zien de meeste beleidsmakers in, dat voor sommige cliënten, bijvoorbeeld mensen met storend gedrag, een beschutte woonplek nodig is.

Behandelen
De behandeling van mensen met een verstandelijke beperking zal waar mogelijk door de zelfde huisarts, fysiotherapeut en dergelijke plaatsvinden als voor anderen beschikbaar is. Vaak is er echter ook de gespecialiseerde deskundigheid van orthopedagogen, psychologen en artsen nodig.