zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VERBOON & STEENHOVEN VD HUISARTSENPRAKTIJK

Terschellingkade 5
3446BK, WOERDEN
Telefoon: 0348-417035
meer info >>
2.2Km

OUDE OPHUIS-VAN DAEL M G EN VRIES A DE

Hofplein 6
3417JN, MONTFOORT
Telefoon: 0348-476830
meer info >>
3.3Km

MEDISCH CENTRUM HOFPLEIN

Hofplein 8
3417JN, MONTFOORT
Telefoon: 0348-476820
meer info >>
3.3Km

MEDISCH CENTRUM MOLENVLIET

Molenvlietbrink 13
3448HT, WOERDEN
Telefoon: 0348-410762
meer info >>
3.8Km

HARMELEN HUISARTSENPRAKTIJK

Dorpsstraat 179
3481EE, HARMELEN
Telefoon: 0900-4441241
meer info >>
3.8Km


Informatie over Manie

Een manie is een ernstige stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door heftige gemoedsbewegingen. Ze gaat gepaard met overmatige vreugde, boosheid, hyperactiviteit en impulsiviteit en een sterke ongeremdheid in tal van psychische functies. Een manie is gewoonlijk een uiting van een bipolaire stoornis. Een lichte vorm van manie wordt hypomanie genoemd.

Kenmerken manische episode

Een manische episode is een stemmingsstoornis gekenmerkt door minstens één week van abnormale en voortdurende verhoogde, expansieve of prikkelbare stemming, en minstens drie van volgende kenmerken:

  • overdreven vergroot gevoel van eigenwaarde
  • afgenomen behoefte aan slaap
  • toegenomen spraakzaamheid
  • gedachtevlucht
  • verhoogde afleidbaarheid
  • toegenomen activiteit en opwinding
  • overmatig bezig zijn met aangename activiteiten

Behandeling

Zorg voor regelmaat en structuur in uw leven. Licht mensen in uw omgeving in. Als u merkt dat uw stemming (geleidelijk) verandert, als u erg opgewekt of juist erg somber wordt, neem dan contact op met uw huisarts.

Tijdens een manische of depressieve periode is de behandeling gericht op het zo snel mogelijk wegnemen of verminderen van depressieve of manische verschijnselen. Door medicijnen te gebruiken en voldoende rust en structuur in te bouwen nemen de depressieve of manische verschijnselen meestal snel af.
Het van groot belang dat iemand kennis opbouwt over de verschijnselen van een manisch-depressieve stoornis en die bij zichzelf leert herkennen.

Psycho-educatie, zelfzorg (ook wel selfmanagement genoemd), psychotherapie en andere therapieën hebben tot doel dat iemand leert leven met de aandoening en zo min mogelijk kans loopt opnieuw manisch of depressief te worden. Hulp en steun van anderen zijn daarbij onontbeerlijk.