Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Verstuikte pols

Een gekneusde of verstuikte pols of polsdistorsie is een kneuzing of verstuiking in of in de nabijheid van het polsgewricht en komt veelvuldig voor bij kinderen en volwassenen. Het onderscheid met een gebroken pols is soms moeilijk te maken en bij twijfel gaat men dan ook uit van een breuk.

De pols bestaat uit twee onderdelen waar een breuk of verstuiking kan optreden, namelijk de handwortelbeentjes (8 stuks) en het laatste deel van het spaakbeen en de ellepijp. Deze onderdelen van de pols worden door diverse bandjes bijeen gehouden die verstuikt kunnen raken.

Een verstuikte pols ontstaat meestal na een val op gestrekte arm wanneer men zichzelf probeert op te vangen of wanneer de pols gestoten wordt. Soms ontstaat deze door doordat de pols sterk naar voren of naar achteren gebogen wordt.

Symptomen en klachten

  • Pijn in de pols in rust en bij beweging
  • Pijn bij buigen en strekken van de pols
  • Zwelling en bloeduitstorting van de pols
  • Meestal geen asdrukpijn over de pols (indien er wel asdrukpijn is, ga uit van een gebroken pols)
  • Functiebeperking van de pols

Aandachtspunten

Het onderscheid tussen een gebroken en gekneusde pols is vaak erg moeilijk, zeker wanneer er geen standsafwijkingen zijn. Indien er veel pijn in de pols is, stuur het slachtoffer dan naar een arts ter beoordeling.

 
Verstuikte pols behandeling
Verstuikte pols behandeling op de kaart