zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nierbekkenontsteking

Inhoud

Als een infectie opstijgt van de blaas richting de nier(en) kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Dit komt meestal voor als de blaasontsteking geen klachten heeft veroorzaakt, niet lang genoeg of niet correct is behandeld.

Symptomen

Een nierbekkenontsteking komt altijd plotseling op. De meest voorkomende symptomen zijn hoge koorts en rillingen. Meestal zult u ook pijn ondervinden aan één of beide zijden van de rug en het kan zijn dat deze pijn tot uw geslachtsorganen uitstraalt. Vaak treedt ook misselijkheid op dat gepaard kan gaan met braken. Het kan voorkomen dat u uw buikspieren onbewust aanspant, waardoor u buikpijn kunt krijgen. De klachten die u ondervindt bij een blaasontsteking kunnen ook nu optreden. Zo kunt u last hebben van een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen en pijn in de onderbuik. Bij een nierbekkenontsteking kan de plas troebel zijn met soms sporen van bloed en in een enkel geval treedt algehele malaise op.

Oorzaken

Nierbekkenontsteking (ook wel pyelonefritis geheten) wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Heel vaak gaat het dan om de E. coli bacterie, die in de dikke darm van mensen voorkomt.

Maar via de anus kan deze bacterie ook in de plasbuis komen, vervolgens in de blaas, dan in de urineleider en uiteindelijk in het nierbekken. In het nierbekken dringen de bacteriën door tot in het nierweefsel, en daar veroorzaken ze dan een ontsteking.

Een enkele keer wordt een nierbekkenontsteking ook wel veroorzaakt door een niet goed behandelde blaasontsteking of door een niersteen. Normaal gesproken gebeurt het niet dat de bacteriën vanuit de blaas in de nieren kunnen komen. Urine kan immers ook niet vanuit de blaas terug naar de nieren stromen.

Maar sommige mensen hebben een afwijkende blaas of een afwijkend nierbekken, in die gevallen kunnen de bacteriën wel van blaas naar nieren. Er zijn meer gevallen waarin dat mogelijk is, zoals bij prostaatvergroting, zwangerschap, bedlegerigheid en een verminderde weerstand.

Behandeling

Behandeling van een nierbekkenontsteking is afhankelijk van de oorzaak van de oorzaak. Voor het behandelen van een nierbekkenontsteking zijn altijd antibiotica nodig. Als er sprake is van een verstopping van het urinewegsysteem dient de geïnfecteerde urine boven de verstopping af te lopen.

Als er sprake is van verstopping van de nier is het in sommige gevallen nodig een nefrostomie te prikken. Een nefrostomie is een slangetje wat vanuit de rug, direct in de nier geprikt wordt. De nefrostomie zorgt er voor dat de geïnfecteerde urine direct uit de nier weg kan lopen. Op een later tijdstip zal de oorzaak van de verstopping opgelost kunnen worden, tot die tijd moet het slangetje blijven zitten.

Voorkomen

Enkele voorzorgsmaatregelen om nierbekkenontstekingen te voorkomen:

  • Veel drinken, minstens 2 liter per dag.
  • Van voor naar achter afvegen na het plassen of ontlasting.
  • Gebruik geen vaginale shampoo of zeep, maar zorg iedere dag voor vaginale hygiene middels water.
  • Gebruik cranberrysap of tabletten.
  • Ga regelmatig naar het toilet (om de 3-4 uur), ook als u niet het gevoel hebt al te moeten plassen.
  • Neem de tijd om te plassen, waardoor de blaas volledig leeg komt.
  • Ga na de gemeenschap naar het toilet om te plassen.

 
Nierbekkenontsteking behandeling
Nierbekkenontsteking behandeling op de kaart
Google leads