zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Kaalheid

Inhoud

Kaalheid (alopecia) is het ontbreken van haar op een plaats waar voorheen wel haar zat of waar bij anderen wel haar zit. Dit kan het gevolg zijn van normale biologische processen of van een ziekte. De scheiding hiertussen is niet altijd duidelijk te maken.

Oorzaak

Mogelijke oorzaken van kaalheid kunnen zijn:

  • Het mannelijke type haaruitval (alopecia androgenetica): de oorzaak hiervan is het hormoon dihydrotestosteron. Bij mannen leidt deze vorm van erfelijke kaalheid tot de bekende inhammen op het voorhoofd of een groter wordende kale plek op de kruin. Bij vrouwen komt deze vorm van haaruitval in mindere mate ook voor. De haaruitval is bij vrouwen verspreid over het hele hoofd en het haar oogt daarbij dunner. Deze vorm van haaruitval is een natuurlijk proces en moet niet als abnormaal beschouwd worden.
  • Pleksgewijze haaruitval (Alopecia areata): ontstaat vaak na spanningen. Er doen zich volkomen kale plekken op hoofd, wenkbrauwen of andere lichaamsdelen voor. Pleksgewijze haaruitval geneest vanzelf, tenzij volledige kaalheid is ontstaan.
  • Tijdelijke haaruitval: ontstaat door koorts, na een bevalling, bij een geslachtsziekte, door een psychische aandoening of als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld cytostatica of een chemokuur).
  • Trichotillomanie: haaruitval door voortdurend trekken aan het haar.
  • Kale plekken als gevolg van verbrandingen, verwondingen, infecties of bestraling van de huid, die tot littekens hebben geleid. Deze kale plekken genezen niet meer.

Diagnose

De diagnose kaalheid kan worden gemeten door overmatig haarverlies en het dunner worden van haren te meten. Met behulp van een sterk vergrote foto kun je de haren tellen en uitdrukken in het aantal haren per vierkante centimeter. Ook kun je op de vergrotingsfoto's de dikte van een haar meten. Als haren te dun zijn of als er te weinig haren per vierkante centimeter zijn kan dit er op duiden dat het haarzakje niet goed functioneert.

Behandeling

Finasteride
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het haarverlies stopt als de overgang van testosteron naar dihydrotestosteron geremd wordt. Afhankelijk van de uitgangssituatie krijgt u weer een vol uitziende haardos. Het middel Finasteride heeft deze werking. Finasteride heeft ook een bijwerking. Bij langdurig gebruik wordt namelijk de prostaat kleiner. Dit heeft als voordeel dat u minder snel last krijgt van prostaatvergroting met als klachten nadruppelen en een kleinere straal.

Andere middelen
Naast Finasteride zijn er nog andere middelen om kaalheid te verminderen:

  • Dutasteride
  • Aminexil
  • Minoxidil lotion
  • Diana pil
  • Androcur

Deze middelen zijn deels geneesmiddelen en worden door een deskundig arts voorschreven, nadat uit onderzoek is gebleken welke therapie het meest geschikt is.

Haartransplantatie
Een andere optie is het opnieuw verdelen van het resterende haar, ofwel haartransplantatie. Zelfs in de meest gevorderde stadia van klassieke mannelijke kaalheid blijft bij de man een rand op het achterhoofd bestaan die ongevoelig is voor het dihydrotestosteron. Haarfollikels die van deze behaarde rand naar een kalende plek elders op het hoofd worden verplaatst, blijven nieuwe haren uit die haarfollikels produceren.

Er bestaan verschillende technieken om een haartransplantatie te verrichten. Wij begeleiden u bij de keuze van de transplantatietechniek en bij de keuze van het centrum waar de haartransplantatie plaatsvindt. Ook wordt het resultaat van de behandeling gecontroleerd door het Haarkabinet. Daarmee wordt de kwaliteit van de haartransplantatie gewaarborgd.