zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Diabetes mellitus

Inhoud

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline is een hormoon, aangemaakt in de alvleesklier of pancreas. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) kunnen opnemen uit het bloed en kunnen gebruiken als energiebron.

Bij diabetes kan door het tekortschieten van insuline de glucose de cellen niet meer in. Hierdoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed en ontstaan verschillende klachten. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt aangeduid met de term bloedglucose en wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/L). In sommige landen zoals Suriname, Amerika en België wordt de bloedglucosewaarde uitgedrukt in milligram per deciliter (mg/dl).

Suikerziekte wordt ook wel Diabetes Mellitus genoemd. Dit betekent letterlijk "honing-zoete doorloop"; de urine is namelijk zoet door de grote hoeveelheid glucose die er in voorkomt.

Type 1

Bij type1 diabetes zijn de bètacellen van de alvleesklier (die insuline produceren) beschadigd/vernietigd, waardoor er geen of zeer weinig insuline wordt gemaakt.
Het is (nog) niet bekend wat de oorzaak is van Diabetes Mellitus type 1.

Waarschijnlijk spelen er meerdere factoren tegelijkertijd mee: erfelijke aanleg, virusinfectie, schadelijke chemische stoffen en een afweerreactie tegen het eigen lichaam.

Hoewel Type1 op alle leeftijden kan ontstaan, ontstaat het met name bij jongeren. Een derde deel van de mensen met diabetes type1 krijgt het na het twintigste jaar.

Type 2

Bij type 2 diabetes produceren de bètacellen van de alvleesklier nog wel insuline maar onvoldoende. Tevens bestaat er een "ongevoeligheid" voor insuline. Er is geen duidelijke oorzaak bekend bij diabetes type 2. Bij overgewicht lijkt de kans op type 2 groter vanwege de "insuline ongevoeligheid".

Type 2 komt voor op alle leeftijden, maar ontstaat met name na het 40ste levensjaar. Type 2 wordt ook wel "ouderdomsdiabetes" genoemd. Dit is niet helemaal terecht omdat de ziekte soms ook op jongere leeftijd begint.

In Nederland zijn er ongeveer 834.100 mensen die gediagnosticeerd zijn met Diabetes Mellitus. Van de personen met diabetes heeft ongeveer 90% type 2 diabetes. Het voorkomen van type 2 diabetes neemt toe met de leeftijd. (Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid)

De klachten

Bij mensen met type 1 diabetes ontstaan vrijwel altijd duidelijke verschijnselen, die zeker als ze tezamen optreden, direct het bestaan van Diabetes Mellitus doen vermoeden.

  • Veel plassen
  • Hevige dorst/veel drinken
  • Sufheid
  • Moeheid
  • Gewichtsverlies
  • Hongergevoel
  • Jeuk
  • Huidinfecties, zoals steenpuisten
  • Schimmelinfecties aan de penis of vagina
  • Wondjes die slecht helen
  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Dubbel zien

Bij type 2 diabetes kunnen dezelfde klachten als bij type 1 voorkomen. Meestal is het beloop echter zo sluipend en zijn de klachten zo gering, dat de aanwezigheid van diabetes langdurig onopgemerkt kan blijven.

Behandeling

Type 1
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aan en op dit moment is er geen manier om dat te genezen. Behandeling voor diabetes type 1 patiënten bestaat uit het injecteren van insuline. Dit moet een paar keer per dag gebeuren. Daarnaast moet iemand zelf een paar keer per dag de bloedsuiker (bloedglucose) meten, om te weten hoeveel insuline er op dat moment nodig is. Een diabetesverpleegkundige kan uitleggen hoe dit precies in zijn werking gaat.

Type 2
Behandeling bestaat in eerste instantie uit leefstijladviezen. Stoppen met roken, meer bewegen, afvallen, en gezondere voeding kunnen vaak het moment van medicatie starten uitstellen.
Wanneer de (nuchtere) bloedglucose consequent te hoog blijft, wordt gestart met tabletten die het lichaam gevoeliger maken voor insuline. Als de bloedsuikerspiegel met tabletten niet laag genoeg blijft, zal iemand daarnaast ook insuline moeten gaan spuiten. Medicatie kan verschillende doelen hebben:

  • Het aanzetten van de alvleesklier tot het aanmaken van meer insuline.
  • Het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Bijvoorbeeld: Metformine, Sulfonylureumderivaten, Thiazolidinedionen, Meglitiniden of GLP-1-analogen en DPP-4-remmers.
  • Cholesterol en bloeddruk te verlagen. Dat verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op het hormoon insuline. Gezond eten heeft naast gewichtsverlies een algehele positieve invloed op het lichaam. Het heeft behalve invloed op de bloedsuikerspiegel ook invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte van het bloed.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: M.J.O. Kreuger – Huisarts